Published On: Ned, lis 19th, 2014

Bevanda s državim tajnikom Vatikana: Papa Franjo uskoro u BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda danas je pred stotinama tisuća vjernika, vjerskih i političkih vođa iz cijelog svijeta, okupljenih na Trgu Svetog Petra, u Vatikanu, prisustvovao misnom slavlju na kojem je beatificaran papa Pavle VI.

Papa Franjo predvodio je misu proglašenja blaženim poglavara Katoličke crkve od 1963. do 1978., čime je i okončan dvotjedni Sinod Katoličke crkve. Papa Pavle VI je bio izuzetno skroman čovjek i on se smatra i jednim od uzora aktualnog pape Franje, koji ga često spominje u svojim govorima.

Današnjem misnom slavlju je prisustvovao i bivši papa Benedikt XVI.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda sastao se danas u Vatikanu i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom i upoznao ga sa aktualnom političkom situacijom u BiH, posebno se osvrnuvši na put BiH ka Europskoj uniji.

Predsjedavajući Bevanda je zahvalio Svetoj Stolici na svemu što čini za BiH, a posebno na brzom reagiranju i pomoći koju su pružili u saniranju posljedica u vrijeme katastrofalnih poplava koje su zadesile našu zemlju u svibnju ove godine.

Državni tajnik Parolin se zanimao za položaj Hrvata u BiH i za upravo održane izbore u Bosni i Hercegovini te izrazio nadu da će se vlast brzo formirati i Bosna i Hercegovina ubrzano krenuti u ostvarivanje zadatih ciljeva kako bi se priključila europskoj obitelji. On je istaknuo da bi raznolikost kakva postoji u BiH trebala svima postati izvor obogaćenja i povezivanja i da će uvijek podsticati takav zajednički hod u kojem će katatolička zajednica u BiH nastaviti doprinositi obogaćivanju cjelokupne BiH.

Predsjedavajući Bevanda je rekao da su ovi izbori bili demonstracija kulture građana BiH, s obzirom na to da se nije dogodio niti jedan incident.

Kardinal Parolin se zanimao i za zastoj u provedbi ratificiranog Temeljnog ugovora između Svete Stolice i BiH i dodatnog protokola na Temeljni ugovor iz 2006.godine. Bevanda je rekao da se nada da će brzo nakon formiranja vlasti u BiH Zakon o vjerskim blagdanima, koji je jedna od stavki Temeljnog ugovora, doći ponovno u proceduru i da će ovaj put dobiti potrebnu suglasnost jer neće biti onih koji su zaustavljali davanje podrške.

Državni tajnik je rekao da će uskoro posjetiti BiH, što je naznaka da bi i papa Franjo u narednom razdoblju mogao pohoditi BiH.

Sastanku s državnim tajnikom Svete Stolice i svečanom misnom slavlju je prisustvovala i veleposlanica BiH u Vatikanu Slavica Karačić.

/AA/HMS/

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare