BEVANDA: Miniranje 'ljiljana' je nova rana Mostara, a treći kanal je legitimna i ustavna stvar

Miniranjem spomenika poginulim pripadnicima Armije RBiH u dvorištu Gradske vijećnice, Mostaru je nanesena još jedna rana, rekao je u intervjuu za današnji ”Dnevni avaz” predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda. Navodeći da osuđuje svako djelo koje je upereno protiv sigurnosti građana kaže da ovo djelo također osuđuje i kao gnusni, vandalski čin, koji ne doprinosi da Mostar postane grad normalnog življenja.

Zato očekuje da policija i svi ostali odreagiraju, te će, ističe, biti najsretniji čovjek kad onaj ko je to uradio bude sankcioniran.
Kao predlagač izmjena Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, naglasio je da će se prašina oko uvođenja „trećeg kanala” sleći i da će se tome pristupiti kao i svakoj normalnoj, legitimnoj, ustavno dopuštenoj aktivnosti.
“Ako treba pitati zašto sam ja predlagatelj izmjena Zakona o Javnom RTV sustavu BiH, onda treba dati jasan odgovor: programom rada, zaključkom Doma naroda Parlamenta BiH, odlukom Ustavnog suda, to je propisano kao obveza Vijeća ministara. Očekivao sam da će to uraditi Ministarstvo prometa”, kazao je Bevanda.
Izrazio je nadu  da će se “kroz Parlament dići ova koprena i da to sigurno neće biti nikakav razlog nekih ostrašćenih izjava i reakcija koje smo čuli prethodnih dana”.
Komentirajući pojedine optužbe da se ovim priprema teren za „treći entitet” kazao je da je to presmiješno navodeći da treba pogledati podloge i dokumente koji su prethodili ovome.
Vrlo bitna stvar za BiH i njen put ka Evropskoj uniji, smatra da je koordinacijski mehanizam, jer osigurava prohodnost svega.
– Vjerujem da će apsolutno dobiti potrebnu potporu. Bitno je i kako se došlo do toga – jednim upornim i iscrpnim radom, tražeći konsenzus i nudeći argumentaciju. To je najvažnija stvar. Prije godinu su bile negacije mogućnosti da se to tako radi. Jednostavno se osiguralo da svi učesnici, kako to Ustav propisuje, imaju pristup i da niko nikoga neće varati. Druga stvar je ono što Brisel kaže, a to je da se govori jednim jezikom i da se lansiraju stvari s jednog mjesta – pojasnio je Bevanda.