Published On: Uto, sij 29th, 2013

Bevanda pisao Inzku

Poštovani,
 
obraćamo Vam se u povodu ponovnog sazivanja sjednice Gradskoga vijeća Mostara za srijedu, 30. siječnja 2013. godine od strane gospodina Murata Ćorića.
 
Podsjećamo, da je Središnje izborno povjerenstvo (SIP BiH) u svom “Odgovoru na upit“ od 29. listopada 2012. godine izrijekom kazalo da je mandat gradskih vijećnika u Gradskom vijeću Grada Mostara istječe 4. studenoga 2012. godine.
 
Također podsjećamo da ste Vi u svom obraćanju bivšim gradskim vijećnicima istaknuli kako je “Veoma neobično da jedno parlamentarno tijelo samo sebi dodijeli nadležnosti i jednostrano produži vlastiti mandat“.
 
Istodobno ste zatražili da Gradsko vijeće kao tijelo, kao i njegovi pojedinačni članovi ne poduzimaju nikakve korake koji bi na bilo koji način podrazumijevali da su mandati vijećnika i nadalje na snazi.
 
Temeljem preporuke SIP – a BiH i Vašeg stava, Gradsko vijeće Mostara je zatražilo očitovanje od Parlamentarne skupštine BiH  o statusu gradskih vijećnika i Gradskoga vijeća koje još uvijek nije pristiglo.
 
Gospodin Murat Ćorić je sjednicu Gradskoga vijeća sazvao samovoljno bez konsultiranja s gospodom Danijelom Vidovićem i Slađanom Gotovac protivno Poslovniku Gradskoga vijeća.
 
Svaka odluka Gradskoga vijeća Mostara u nelegalnom sazivu je pravno upitna, podložna daljnjim zakonskim koracima i stvara dodatnu konfuziju u funkcioniranju Gradske uprave.
 
Ne smijemo zaboraviti da je Gradski odbor HDZBIH Mostar predlagao u više navrata donošenje proračuna Grada Mostara za 2013. godinu tijekom legalnog mandata Gradskog vijeća u sazivu 2008. – 2012. godina o čemu je i OHR više puta upoznat, a zašto nije bilo političke volje SDA.
 
Na koncu, poštovani gospodine Inzko, Gradski odbor HDZBIH Mostar smatra da se glede daljnjeg funkcioniranja grada u financijskom smislu trebaju iskoristiti već  poznati  i primjenjivani zakonski mehanizmi, a ne politikantstvom obojene i samovoljno sazvane, te upitno pravno valjane sjednice određene  interesne skupine pod patronatom jedne političke opcije koja uporno opstruira pregovore o provedbi odluke Ustavnoga suda BiH.
 
Predsjednik GO HDZBIH Mostar
 
Slađan Bevanda