Published On: Sun, Nov 24th, 2013

Bevanda: Papa pozvao BiH i Hrvate katolike na ‘politiku sitnih koraka’

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je kako mu je Sveti Otac Franjo tijekom jučerašnje audijencije u Vatikanu poručio da BiH i Hrvati u toj zemlji trebaju biti dosljedni i uporni u ostvarivanju svojih ciljeva, ističući da to mora biti politika sitnih koraka, prenose u subotu tiskani mediji u Mostaru.

“Sveti Otac je istaknuo kako podržava kontinuitet u odnosima, a s druge strane izgradnju BiH kao skladne države u kojoj će svi biti zadovoljni. Sveti Otac je jasno rekao kako se očekuje da se u BiH nastavi politika sitnih koraka i da se rješavaju stvari jedna za drugom”, rekao je Bevanda.

Po njegovim riječima, promjene koje se događaju u BiH, Sveti Otac usporedio je s promjenama u crkvi.

“Papa je rekao kako se u Katoličkoj crkvi stvari ne mijenjaju u roku od dan, dva, jednako kao i u BiH. Pozvao nas je da budemo uporni i dosljedni u svojim stajalištima te da poštujemo druge”, dodao je predsjedatelj Vijeća ministara. Bevanda je izvijestio Papu i o podređenom položaju Hrvata katolika, na što je, tvrdi, dobio poruke ohrabrenja.

“Treba se boriti. Bilo je u povijesti puno težih trenutaka kada su konzistentnost, moral, snaga, jedinstvo, pobjeđivali puno jače snage i probleme nego što ih sada imamo”, dodao je Bevanda.

Iako je očekivao “neugodna pitanja” o neprovođenju Međudržavnog ugovora između Svete Stolice i BiH, Bevanda je rekao kako je s papaom Franjom vrlo malo vremena proveo u razgovoru o toj temi.

O blokadi u provedbi međudržavnog ugovora imao je detaljniji susret s državnim tajnikom Svete Stolice Pietrom Parolinom.