Published On: Mon, Dec 30th, 2013

Bevanda optimist za bh. proračun i objekte u Mostaru

Bevanda pojašnjava da su pregovori vođeni na više razina, te da je u medijima cijeli spor predstavljen na krivi način

Ja se nadam da će oko proračuna jednostavno pobijediti razum i svijest da ga treba donijeti u interesu sviju. To podrazumijeva i da se izgrade objekti državnih institucija u Mostaru. Bila bi preružna poruka da se proračun usvaja bez hrvatskih ministara, bez hrvatskih zastupnika – rekao je za Večernjak predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda upitan oko toga jesu li usuglašene prijeporne pojedinosti. Kao i obično prije važnih odluka zakopčan do grla u izjavama s dozom optimizma, ali prije svega opreza govorio je o tome pitanju. Cijeli prijepor nastao je nakon što se u nacrtu proračuna, unatoč ranijem političkom dogovoru i zaključcima oba doma Parlamenta nije uvrstila i stavka o tome da će se za Mostar izdvojiti tek šest milijuna od proračuna koji iznosi 950 milijuna maraka. Taj iznos za Mostar predstavlja tek 160. dio ukupnog proračuna. Zahtjeve hrvatskih stranaka osporili su ministri u Vijeću ministara, odnosno zastupnici iz reda SDP-a te SNSD-a u Parlamentu.

Bevanda pojašnjava da su pregovori vođeni na više razina, te da je u medijima cijeli spor predstavljen na krivi način. “Ne rješavaju se problemi u proračunu na liniji gospodin Špirić i ja. Formalni predlagatelj proračuna je Predsjedništvo. Na Zastupničkom domu, odnosno povjerenstvu za financije i proračun je uloženo 86 amandmana od kojih je 85 prihvaćeno. Samo amandman HDZ-a BiH nije prihvaćen”, dodao je Bevanda i naveo kako država golemi novac izdvaja za plaćanje zakupa prostora, a da istodobno može imati institucije u vlastitim prostorima.

“Mi ogromnan novac koristimo za zakupe prostora za smještaj institucija države. Bilo je jedno opće političko opredjeljenje, uz zaključke oba doma Parlamenta da se ide s kapitalnim investicijama i da se izađe iz skupih zakupa prostorija. Mi smo predlagali da u ovoj godini bude 20 milijuna za smještaj institucija na tri lokacije B. Luka, Sarajevo, Mostar. S druge strane, predviđeno je da se do kraja izgrade kapaciteti Uprave za neizravno oporezivanje u Banjoj Luci i Sarajevu jer je u Mostaru izgrađen regionalni centar Uprave. Zato nismo mogli očekivati da će se odstupiti od izgradnje smještaja institucija u Mostaru”, objasnio je Bevanda. Vijeće ministara danas će razmatrati proračun, a nakon toga o njemu bi trebao odlučivati Zastupnički dom te Dom naroda Parlamenta BiH.

vecernji.ba