Published On: Uto, pro 17th, 2019

Bevanda: Neozbiljno je donositi odluke o PDV-u, bez dubinske analize

Ministar financija i trezora u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Vjekoslav Bevanda izjavio je danas u Sarajevu da je neozbiljno i paušalno donositi odluke o PDV-u, bez dubinske analize.

“Pitanje PDV-a nije samo pitanje poreza u BiH, već u bilo kojoj zemlji. Za povećanje ili smanjenje PDV-a treba prethodno napraviti stručnu analizu, šta se time dobija, a šta gubi pa tek onda donositi odluke”, rekao je Bevanda novinarima.

Kada je riječ o okviru budžeta za ovu godinu, on je rekao da je povećan sa 950 milijuna KM, na 966 milijuna KM.

On je pojasnio da se povećanje odnosi na povećanje primanja policajaca, te izrazio žaljenje što proračunnije usvojen na vrijeme.

“Ako sutra bude usvojen proračun za ovu godinu, to će omogućiti implementaciju višegodišnjih kapitalnih ulaganja, na koje se odnosi oko 25 milijuna KM, a što bi se moglo implementirati do kraja godine i ne prenositi u narednu”, naglasio je Bevanda.

Govoreći o proračunu za narednu godinu, on je naglasio da je Ministarstvo završilo tehnički dio posla, ali da još nema zahtjeva Predsjedništva BiH kao proračunskog korisnika, te dodao da nije bilo ni sjednice Fiskalnog savjeta koji će utvrditi globalni fiskalni okvir, odnosno okvir proračuna za 2020. godinu.

“Mislim da će nove Vijeće ministara odlučivati o proračunu za 2020. godinu, kao i novi članovi Fiskalnog savjeta”, rekao je Bevanda

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare