Published On: Čet, pro 7th, 2017
#3rd |

BEVANDA NA IPA KONFERENCIJI: Stečena znanja i iskustva implementirat ćemo u sustav uprave HNŽ

Ministar unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije Slađan Bevanda  sudjelovao je na završnom događaju IPA Jadranskog programa prekogranične suradnje,  u talijanskom gradu Aquila, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Bevanda je istaknuo kako je aktivno sudjelovali na konferencijama koje je organizirala IPA, a gdje su se mogla steći nova saznanja, razmijeniti informacije i usvojiti iskustva drugih sudionika te se na taj način dodatno približili euroatlantskim integracijama.

-Poznato je, kako Vlada, čiji sam član, u cijelosti dijeli vrijednosti euroatlantskih integracija te stoga koristim prigodu da još jednom dodatno ponovim našu čvrstu opredijeljenost da kroz partnerstvo i regionalnu suradnju kroz Jadransko-jonsku makroregiju ojačamo zajedničko društvo i zajedničke vrijednosti uz sve različitosti koje nas u određenu ruku krase. Sva iskustva koja smo ovdje prikupili dodatno ćemo implementirati kroz naš sustav županijske uprave. Prvenstveno tu mislim na smjernice i oblasti koje se izravno, ali i neizravno tiču ministarstva unutarnjih poslova, prije svega vladavine prava, borbe protiv korupcije, organiziranog kriminala, diskriminacije, te ispunjavanja mjera sprječavanja bilo kakvih oblika prijevara i nepravilnosti u Programima Europske Teritorijalne suradnje-kazao je Bevanda, te istaknuo kako je iznimno bitna međuregionalna suradnja sa svim partnerima, a kao vrlo bitan instrument našega približavanja ka punopravnom članstvu u EU vidi i sudjelovanje u projektima i programima prekogranične suradnje, što je jedan od bitnijih segmenata i odrednica rada Vlade HNŽ.

-Uspješnom provedbom projekata u sklopu IPA Jadranskog programa u kojima je Vlada HNŽ sudjelovala kao što su: SLID, HOLISTIC, KEPASS, ADRI GOV, BLUE SKILLS, CAP RAD NET, razmijenili smo iskustva s našim partnerima, te širili dobru praksu dijeljenja znanja s ciljem stvaranja nove vrijednosti i uporabe naših potencijala u funkciji boljeg života svih građana. Dobivena znanja i iskustva zasigurno će nam biti od pomoći kako u procesu pristupanja u EU, tako i u budućim programima financiranima iz europskih fondova na koje ćemo, kao zemlja kandidat za članstvo – što će se, vjerujem, uskoro i dogoditi- imati pravo-naglasio je Bevanda te pozvao da ova završna konferencija ujedno bude i poziv za nastavak suradnje kroz buduće zajedničke projekte i aktivnosti kojima će Vlada HNŽ pristupiti jednako kao i do sada – predano i s dobrom voljom.

-Jasna je i naša puna opredijeljenost da se odlučno suprotstavimo svim oblicima nepravilnosti i neregularnosti o kojima danas ovdje govorimo. Samo ako upregnemo sve naše snage, iskoristimo naše potencijale možemo u tome i uspjeti. Ponavljam naš glavni cilj je dobivanje punopravnog članstva u Europskoj uniji i učinit ćemo sve da ga ostvarimo i postanemo dio velike europske obitelji-istaknuo je on te čestitao direktorici Di Salvatore na uspješno provedenom IPA Jadranskom programu prekogranične suradnje, i zahvalio svim projektnim partnerima s kojima smo imali zadovoljstvo surađivati.

Na konferenciji su razmijenjena iskustva o efektima prekogranične suradnje u prethodnom proračunskom ciklusu Europske unije (EU), a sudionicima se obratio i predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani te Paola Di Salvatore, direktorica Upravljačkog tijela IPA Adriatic programa. Naglašeno je kako su postignuti rezultati programa vidljivi, ali i da su uočene i mogućnosti za unapređenje suradnje. Naglašeno je da financiranje projekata ima veliku važnost, posebice za one zemlje koje žele postati članice EU./HMS/

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare