Published On: Sub, sij. 20th, 2018

BEVANDA: Grabar-Kitarović smirila antihrvatsku histeriju u BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda ocjenjuje da je posjeta predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović BiH bila efikasna, ističući da je Kitarović “smirila antihrvatsku histeriju u BiH”.

Bevanda kaže da su izjave i gestovi hrvatske predsjednice tijekom posjete BiH utjecale i na zaokret retorike političara i dijela javnosti u BiH.

– U posljednje vrijeme se, nakon poteza i izjava predsjednice Hrvatske, smišljeno stvarala antihrvatska histerija. Drago mi je što je posjeta u tom dijelu dovela do relaksacije odnosa – rekao je Bevanda za “Večernji list”, izdanje za BiH.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH i različitim političkim percepcijama na ovaj proces u BiH, on je ponovio da HDZ inzistira da hrvatske predstavnike u Predsjedništvu BiH i Domu naroda treba da biraju Hrvati, a ne da im to neko drugi nameće ili određuje.

– Meni posebno smeta što se kao, eto, nama nešto daje. Nama to pripada. Hrvati su konstitutivni narod – rekao je Bevanda.

On je odbacio špekulacije prema kojima je cilj izmjena Izbornog zakona protežiranje kandidata HDZ-a da dođu na ključne funkcije u BiH.

– To uopće nije točno. Moći će se kandidirati ko želi, ali je važno koga će izabrati narod – poručio je Bevanda.

On je izrazio optimizam u pogledu postizanja kompromisa u BiH u vezi s finalizacijom odgovora na Upitnik Europske komisije, kao i u vezi sa europskom perspektivom BiH.

Bevanda, koji je i ministar finansija i trezora BiH, vjeruje da će nedavno usvojeni Prijedlog budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH dobiti podršku i u Domu naroda.

On upozorava da bi što prije ponovo trebalo uspostaviti nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH.

Prema njegovim riječima, Zakon o trošarinama ima svoje puno opravdanje, jer će ubrzati izgradnju autocesta u BiH, posebno na Koridoru 5-C, odnosno pravcu Budimpešta – Ploče.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer