Published On: Sri, tra 24th, 2013

BEVANDA: Država će uskoro nestati. Pojest će samu sebe…

Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda održao je predavanje studentima na temu ‘BiH: Kako iz krize’.
Bevanda je studentima objašnjavao strukturu države, pojmove poput fiskalnog vijeća i financijskih fondova. Rekao je kako će BiH izaći iz krize ukoliko se riješimo kompleksa, počnemo poštivati zakone, međusobno se uvažavati, te puno učiti.
Priznao je kako je BiH “država socijalne nepravde”, te kako je administracija “jedna od stvari koja guta državu na svim razinama”‘. Prvi je političar koji je javno rekao kako za izlazak iz kriz što prije treba smanjiti broj državnih službenika i promijeniti način na koji se biraju.
Bevanda se osvrnuo i na neiskorištenost IPA fondova, za koje je rekao kako imamo novac, a samo 3,5 % posto tog novca je iskorišteno, iz jednostavnog razloga ‘jer ne znamo to učiniti kako treba’.
O preglasavanju i pismu MMF-u
Prije predavanja odgovorio je novinarima zašto nije potpisao pismo namjere MMF-a.
“Potpuno je pogrešna percepcija svega. Ja sam prvi čovjek izvršne vlasti i ja poštujem zakone. Kada vi doživite da vam netko iz bilo koje institucije dostavi jedan papir u mojoj odsutnosti i kaže potpiši ga i vrati, to ja nikada neću poštovati i nikada neću pristati na to, jer je to omalovažavanje države i funkcije bilo čega. Znači mi smo imali jučer Fiskalno vijeće, ono je uobičajeno preglasalo mene i sasvim normalno da ono što treba Washington, to je jučer dobiveno, to se moglo dobiti i u četvrtak i u srijedu, treba poštivati procedure”, rekao je Bevanda.