Published On: Čet, kol 11th, 2016

BEVANDA DEMANTIRA IZETBEGOVIĆA: Županije su isključene iz točke 2. i 3. sporazuma iz “Barke”

Sredinom kolovoza trebao bi se održati sastanak predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, zamjenika Vjekoslava Bevande i Mirka Šarovića te čelnika entitetskih vlada glede Mehanizma koordinacije. Hrvatska strana inzistira na jasnoj ulozi županija u svim tijelima, koje su izbačene na sastanku održanom prije desetak dana u restoranu Barka.
– Očekujem, prije svega, sastanak kolegija na kojem ćemo sve razjasniti jer sam na papir iz Barke dao konkretne prijedloge i očekujem njihovo uvažavanje. Ovaj dokument mora završiti na vladama ( županija, op. hms), Vijeću ministara, entiteta i Distrikta Brčko. Bilo bi dobro da se sve usuglasi i usvoji u istovjetnom tekstu jer će tek tada imati pravu snagu, izjavio je za Večerenji list ministar financija i trezora Bih Vjekoslav Bevanda, preciziravši da je u dopisu tražio jasnu ulogu županije.
Upitan što je s novim tijelom koje je osmišljeno da može preispitati sve odluke, odnosno poništiti ulogu županija Bevanda je kazao kako Hrvati ne mogu prihvatiti da predsjedatelj Vijeća ministara i čelnici dviju entitetskih vlada mogu poništiti sve odluke nižih razina vlasti.
-I svima je jasno da to ne bi dovelo do protočnosti odluka. Dovelo se do apsurda, da kada se postigne, primjerice, konsenzus na radnoj skupini, onda netko tamo tijelo može sve osporiti. Ako će ono postojati, onda tražim da i svih deset županija i Distrikt Brčko imaju jasnu ulogu, kazao je bavanda.
Javnost je zbunjena tvrdnjama, premda je dokument izišao u javnost, da županije nisu izbačene. To tvrdi i bakir Izetbegović te dodaje kako ih je spreman pojedinačno nabrojiti ako to traži HDZ.
Bavanda kaže kako je pojedinačno navođenje županija spominjano u neformalnim razgovorima prije sastanka u Barci. -Mene raduje ako je Izetbegović to spreman prihvatiti. No, zbog javnosti želim reći kako je istina da su županije, kao i Distrikt Brčko izbačeni iz točke 2. i 3. na papiru iz Barke.
Upitan je li zbog ovoga pitanja narušen rad u Vijeću ministara, ali i pojave da se u posljednji tren ubacuju određene točke dnevnoga reda radi pokušaja prijevara ‘partnera’ u vlasti, kazao je kako je činjenica da predsjedatelj Vijeća ministara BiH predlaže dnevni red, što nije sporno, no misli kako je puno učinkovitije da se točke koje na kolegiju ne dobiju suglasnost, a posebno one političke prirode, ne stavljaju na dnevni red. Jer, naglašava, svima je jasno da je sustav odlučivanja takav da se mora postići konsenzus predsjedatelja i dvaju zamjenika.
-Nije mi jasno čemu trošiti vrijeme, energiju i unositi tenzije ako se unaprijed zna kakav će rezultat biti, kazao je Bevanda.
Predsjedatelj Zvizdić tvrdi da nema nikakvih problema u radu Vijeća ministara, no Bevanda na rad Vijeća ministara gleda malo drugačije.
– Ja to gledam ovako. Imate osobni stav i različita gledanja. Kada obavljate takve dužnosti naravno da ima napetosti jer pokušavamo doći do najboljeg rješenja. I to je puno manji problem. Problem je što se zanemaruje sljedeće. Čak i ono što prođe na Vijeću ministara, nema prolaznost na Parlamentu. To sve jasno govori. Ako imamo većinu, onda ona može vrlo lako pratiti izvršnu vlast. No, to nije slučaj. Nema takve vrste kohezije. Puno izraženiji su problemi na federalnoj razini, što je češće i u medijima istaknuto, no mislim da sve može funkcionirati puno bolje i drukčije uz puno uvažavanje svih strana, kzao je zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH.
Na upit Kakva su njegova očekivanja, hoće li se sada ubrzanije krenuti s europskim putem nakon dogovora o Mehanizmu koordinacije i posredovanja iz Europe Bevanda je u intervju Večerenjem listu kazao kako bi volio da to tako bude, ali hoće li biti, pokazat će vrijeme.
-Jer nas uvijek neka “iznenađenja” zateknu. Vidjeli ste glede aranžmana s MMF-om da smo se doveli do apsurda. No, također ste vidjeli da Odbor MMF-a ne čeka na to hoćemo li mi pisati pismo ili ne. Imali smo jednu sigurno dobivenu situaciju u srpnju, a hoće li nešto u međuvremenu iskrsnuti do rujna, ne znam jer je sve do nas. Što se tiče posredovanja, moram reći da nisu uvijek donosila željeni rezultat. Apsurdno je da smo poremetili dokument Mehanizma koordinacije i to upravo u dijelu koji je bio usuglašen od sviju. To pokazuje našu apsurdnost, kazao je Bevanda./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>