Published On: Čet, kol 24th, 2017

BESPRAVNO IZGRAĐENA DŽAMIJA U JAJAČKOM NASELJU VOLIJAK OTVORILA VRATA VJERNICIMA

Nekoliko mjeseci nakon početka gradnje bez dozvole za gradnju, u naselju u kojem regulacionim planom nije predviđena gradnja takvog objekta, džamija u Jajačkom naselju Volijak otvorila je  vrata svojim vjernicima .

U subotu 19.08.2017.godine organizirano je svečano otvorenje ovog vjerskog objekta, čiju izgradnju financira  kuvajtske organizacije Džem’ijjetu-n-nedžatu-l-hajrijje, a posredstvom Vakufske direkcije Sarajevo dok je sama izgradnja bez dozvola dobila veliku medijsku pozornost (hrvatskih medija u BiH) , ali nažalost bez iti jedne reakcije institucija općine Jajce, Kantona Središnja Bosna niti Federacije BiH.  Inspekcijski  organi  su u ovom kao i u mnogim drugim primjerima u općini Jajce pokazali svoju pristranost kao i tko stoji iza njih, iako bi trebali djelovati neovisno, dok je sam Medžlis islamske zajednice Jajce i njegov prvi čovjek Zehrudin ef. Hodžić  još jedanput dokazao da je iznad svih institucija i da u Jajcu može raditi što god ga volja, odnosno da je u hijerarhiji čak i iznad načelnika općine Jajce Edina Hozana.

Također je i nevladin sektor u općini Jajce pa i šire pokazao pravo lice. Iako  se tobože zdušno bore za poštivanje prava nije u ovom slučaju niti jednu riječ rekao, niti osudio one koji gaze po zakonima i pravima države u koju se, kako sami znaju reći, najviše kunu.

Nevjerojatno je da nitko nije bio nadležan da stane u kraj samovolji određenih pojedinaca , koji su inzistirali na bespravnoj izgradnji ovog vjerskog objekta, unatoč protivljenju mnogih mještana naselja Volijak te vlasnika susjednih parcela s kojima ovaj objekat graniči, kao i unatoč činjenici da se izgradnja vrši bez dozvola za gradnju i bez prethodne izmjene regulacionog plana za ovo naselje, obzirom da postojeći nije predvidio objekat ovakve namjene. Na zahtjev mještana da institucije reagiraju, ispostavilo se da nitko nije nadležan .

Glavni jajčki imam je obećao da će sve biti brzo  riješeno , da će regulacioni plan biti naknadno izmijenjen, te da će nakon izgradnje dobiti građevinsku dozvolu  za džamiju na Volijaku, iako su to radnje koje su sukladno važećim propisima i zakonima trebale prethoditi samom početku gradnje. Za samu izmjenu  regulacionog plana potrebna je većina u Općinskom  vijeću Jajce, javna rasprava na kojoj će svoju riječ reći i mještani ovog naselja  i vjerojatno još mnogo vremena dok se ova točka nađe na dnevnom redu, ali unatoč tome objekat je već u uporabi, ali bez uporabne dozvole.

Jedinu nepristranost u ovom slučaju imao je Ombudsmen  za ljudska prava u BiH, čiji je Ured ustanovio namjerne propuste načelnika općine Jajce te istom naložio da hitno poduzme zakonom predviđene mjere.

 

 

Da načelnik neće ništa poduzeti osim što će svoje prve stranačke i općinske saradnike poslati da uveličaju čin otvorenja ,stanovnicima općine Jajce je dovoljno jasno, ali očito da to nije jasno institucijama i službama  nadležnim da reagiraju u slučajevima kada osobe iz vrha lokalne vlasti krše propise i propuštaju djelovati u skladu sa svojim ovlastima.

Iste te institucije su aktivne i ažurne samo i isključivo kad su u pitanju mali, obični ljudi koji iza sebe nemaju političko zaleđe u istima.

volimjajce.com