Published On: Sub, sij 4th, 2014

Bešlić zatražio privremeno financiranje

Problem s Mostarom nastupio je nakon što je praktično Gradsko vijeće stavljeno izvan funkcije mišljenjem Ureda visokog predstavnika i Središnjeg izbornog povjerenstva jer prethodno nisu održani izbori

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić uputio je Gradskome vijeću zahtjev za privremenim financiranjem institucija grada Mostara kako bi pokušao pronaći rješenje oko načina financiranja gradskih institucija u ovoj godini.

Trećina proračuna

To prema sadašnjim propisima izgleda kao nemoguća misija jer zakonodavstvo BiH nije predvidjelo ovakvu situaciju da grad nema zakonodavnu vlast. Problem s Mostarom nastupio je nakon što je praktično Gradsko vijeće stavljeno izvan funkcije mišljenjem Ureda visokog predstavnika i Središnjeg izbornog povjerenstva jer prethodno nisu održani izbori. Unatoč tome što je posljednjem sazivu vijeća istekao mandat Bešlić je poslao zahtjev za odobravanje tromjesečnog financiranja jer to nalaže procedura. Radi se o iznosu nešto većem od deset milijuna maraka jer je prošlogodišnji proračun iznosio oko 42 milijuna maraka. No, tu se nazire novi problem jer privremeno financiranje može odobriti samo novi saziv gradskoga vijeća. Prema navodima pravnih eksperata ova je oblast neuređena, pa će se sada pokušati dobiti naknadna tumačenja može li se, s obzirom na javni interes i funkcioniranje institucija osigurati da Bešlić donese i privremeno financiranje. Nije isključeno niti da će se zatražiti pomoć od OHR-a koji snosi veliku odgovornost jer izbori u Mostaru nisu održani jer je Ustavni sud BiH osporio upravo nametnute odredbe Izbornoga zakona BiH. Nedavno je izmjenama zakona o lokalnoj samoupravi upravo iz grada Mostara potaknuta inicijativa da se promijeni način donošenja odluka poput proračuna.

Neizvjesnost

Taj amandman međutim nije razmatran. U predstojećem tromjesečnom razdoblju stoga bi vrlo izvjesno moglo doći do obustave isplate plaća, financiranje institucija poput vatrogasaca ili obveza za škole koje inače plaća grad. Tek s istekom privremenog razdoblja bi, kao u prošloj godini, gradonačelnik Bešlić mogao nametnuti proračun. Unatoč protivljenja dijela bošnjačkih stranaka Ustavni sud FBiH je ocijenio da su Bešlićevi potezi zakoniti. Nije isključeno niti da se političari ipak dogovore u sljedećim mjesecima. No, čak i da to bude tako izbori će se u Mostaru održati tek krajem godine jer najmanje pola godine treba prije raspisati izbore.

VLM