Published On: Pon, srp 22nd, 2019

BEŠLIĆ: Piralen je priča bez ikakvog uporišta; to guraju oni koji imaju krupne političke ciljeve

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić u intervjuu za Hercegovina.info govori o najaktualnijim gradskim temama. Prisjetio se obnove Starog mosta prije 15 godina i upisa na listu UNESCO-a godinu dana kasnije. Ispričao je i osjeća li se svojevrsnim zatočenikom na funkciji gradonačelnika, budući da je Mostar već više od desetljeća bez izbora, kao i što je prava priča o piralenu u Mostaru.

Bešlić je istaknuo da piralen, kao ni mnoge druge priče u Mostaru nemaju uporište.

“Kao mnoge priče u Mostaru piralen je priča koja nema nikakvo uporište. Sve je krenulo informacijama iz nevladine udruge. Njihovom tvrdnjom stvorila se jedna suluda priča da pročistač u Mostaru truje narod. Da pročistač treba prestati sa radom i da ponovno sve ide neprečišćeno u rijeku Neretvu, jer je mulj sa pročistača po njihovim navodima bio odložen na deponiju, i da sadrži piralen”, rekao je Bešlić te dodao:

-Sve ovo je dovelo do uznemiravanja javnost i u konačnici do blokade deponije pa je petnaest dana na visokim temperaturama u srcu turističke sezone grad postao otvoreno smetlište. Time smo pretrpjeli ogromnu štetu, koja se završila potpisivanjem sporazuma – kaže Bešlić.

Ističe da u BiH ne postoji nadležna institucija koja bi mogla izmjeriti prisustvo piralena.

“Naglasio bih da u Bosni i Hercegovini ne postoji institucija koja može ispitati postojanje piralena. Stoga se postavlja pitanje otkud jedna takva informacija da se iznosi u javnost, i dalje plasira bez dokaza. Sigurno da ovo i ovakva iznošenja uz uznemiravanje javnosti ima za cilj neku političku pozadinu da se destabilizira stanje u gradu Mostaru”, rekao je Bešlić.

Mostarski gradonačelnik napominje da je laboratorij iz Češke uradio analizu prema kojoj je prisustvo piralena u otpadnom mulju u dopuštenim količinama sukladno europskim propisima.

“Istakao bih da je jedan Češki laboratorij uzeo uzorke mulja, od koga već imamo nalaz u kojem se navodi da je sve u propisanim europskim graničnim vrijednostima. Međutim još čekamo i takvu potvrdu još jednog europskog instituta kako bi imali potpune informacije. Koliko je priča proširena u regiji vidi se i iz uključivanja i nekih zastupnika u Saboru RH, koji tvrde da mi trujemo narod u Dolini Neretve, a sama riječ pročistač govori što on radi”, napominje Bešlić.

Bešlić je kazao da postoji želja da se otrovne vode izlijevaju u Neretvu te d je problem dublje, političke, prirode.

“Tko to ne može razumjeti neka pita stručnjake, jer se moje riječi mogu tretirati kao političke. Kada se u ovom gradu ne želi istina, a želi se napraviti politička šteta, onda se događaju ovakve stvari. Očito da je nečija želja da se u Neretvu izravno izlijevaju nečiste vode, a ne nikako da odlazi čista voda. Međutim, ako je pozadina želja da se održe izbori onda su naišli na krivu adresu i nije potrebno gurati problem u Mostar. Mnogi to iz Sarajeva guraju u Mostar, a mislim da oni imaju druge ciljeve, koji su krupne političke prirode i sigurno ima raznih aktera u tome”, ispričao je Bešlić o piralenu.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare