Published On: Pon, tra 8th, 2013

Bešlić će nametnuti proračun Mostara, OHR i dalje protiv

Odbijanjem provedbe odluke Ustavnog suda BiH i izmjene Statuta Mostara, te financijskim kolapsom Gradske uprave, stanje u gradu na Neretvi je dovedeno do točke usijanja.
Kako bi se izbjegao socijalni bunt građana, te prekinuli štrajkovi vatrogasaca, vrtića i ostalih ustanova koje se financiraju iz gradskog proračuna, očekuje se kako će gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić nametnuti proračun grada, piše Večernji list.
OHR je i dalje protiv nametanja odluke. U tijeku su pregovori s vodećim strankama u gradu, a traži se kompromisno rješenje kada su u pitanju financije Grada za 2013. godinu.
Iz HDZ-a BiH su poručili kako očekuju da mostarski gradonačelnik iskoristi svoje ovlasti i nametne proračun grada. Smatraju kako je aktualno stanje nedopustivo, te kako se mora osigurati isplata plaća iz gradskog proračuna.
Oni napominju kako su hrvatski vijećnici još u rujnu prošle godine tražili usvajanje proračuna Mostara za 2013. godinu, ali kako je tadašnji prijedlog odbijen od bošnjačkih vijećnika, odnosno SDA.
Da je naš prijedlog tada prihvaćen, stanje u gradu bi bilo normalno barem kada je u pitanju funkcioniranje Gradske uprave. Sada imamo opći kolaps koji nikome nije u interesu“, rekli su sugovornici Večernjeg lista iz ove stranke.
Već sada je sigurno kako političko pitanje Mostara neće biti riješeno do kraja ove godine, te kako je nametanje proračuna jedini način da se stanje u gradu privremenom normalizira.
Uvjeren sam da će preko vikenda grad Mostar dobiti proračun“, izjavio je prije dva dana u Mostaru nakon stranačke sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH, predsjednik te stranke Dragan Čović.
Još prije nekoliko mjeseci predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je poručio kako su pregovori koje organizira OHR propali, te kako izbora u Mostaru neće biti vjerojatno sve do općih izbora 2014. godine.
O odluci Ustavnog suda se još uvijek samo raspravlja, umjesto da se ista provodi onako kako je to sud naložio u svojoj presudi.