Published On: Pon, srp 9th, 2018

Bernardić s 38 godina ima uvjete za penziju

AKO Davor Bernardić, protiv kojeg se ovih dana javno okrenuo velik broj SDP-ovaca, i ostane bez pozicije predsjednika te stranke, ne mora se brinuti za svoju egzistenciju.

Bero, kao fizičar, neće morati predavati fiziku u školi niti će morati u Irsku. Bero je, naime, s 38 godina, prema svemu sudeći, ostvario uvjete za penziju. I to saborsku.

Pravo na saborsku mirovinu imaju svi koji su odradili barem dvije godine mandata u 6. sazivu sabora, koji uz to imaju navršenih 55 (muškarci), odnosno 50 godina (žene) i odrađenih 20 godina staža. Ali na saborsku mirovinu imaju pravo i oni koji su bili zastupnici uzastopno od 6. saziva pa do 14. listopada ove godine, i to najmanje po dvije godine u svakom sazivu.

Baš u tu kategoriju spada Bernardić s navršenih 38 godina. No da bi se stvarno umirovio, Bernardić mora imati 15 godina staža, a nije poznato je li ispunio taj uvjet.

Penzija bi mu mogla biti oko 9 i pol tisuća kuna

Bernardić je Prirodoslovno-matematički fakultet upisao 1998. i bio je jedan od najboljih studenata. Nakon studija zaposlio se na PMF-u pa je teoretski moguće da je, pretpostavimo li da je prije sabora bio zaposlen i u stranci (u kojoj je od svoje 18. godine), prikupio 15 godina staža.

Kukuriku koalicija je ukinula ovakav model saborskih mirovina, no Ustavni sud je 2014. djelomično poništio tu odluku. Od te odluke svi koji zadovoljavaju ranije opisane uvjete, a bili su zastupnici prije kraja 2011., imaju pravo na saborsku mirovinu.

Ako Bernardić odluči otići u penziju, mogao bi svaki mjesec primati 9500 kuna. Prosječna saborska mirovina iznosi, naime, 9595,01 kunu.

Kao profesor fizike u srednjoj školi mjesečno bi zarađivao oko 6500 kuna.

Vlada će pokrasti vaše penzije, ali zastupnici mogu i s 38 godina u mirovinu od 9500 kuna

Tako dok se vlada građanima kroz “mirovinsku reformu” sprema pokrasti novac koji su ulagali u drugi mirovinski stup, penzije saborskih zastupnika ne samo da ostaju netaknute nego neki među njima kao nagradu za sjedenje (a još češće u praksi “nesjedenje” u saboru) već s 38 godina mogu u penziju.

Obični smrtnici uskoro će morati raditi do 67. godine.

Bernardić inače nije jedini.

Pravo na saborsku mirovinu ima i bivša šefica Porezne uprave 59-godišnja Nada Čavlović Smiljanec, kojoj se sudi da je pogodovala poduzetniku, 44-godišnji Gordan Maras može u penziju u listopadu, baš kao i 45-godišnji Arsen Bauk, 58-godišnji Josip Đakić, 50-godišnja Milanka Opačić, 53-godišnji Goran Beus Richembergh, 54-godišnji Branko Grčić, 50-godišnji Igor Dragovan, a ima ih još.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x