Published On: Sub, lip 4th, 2016

Berlin strahuje od “odmazde” nakon usvajanja rezolucije o genocidu

Njemačko Ministarstvo obrane strahuje da bi Ankara “koja je ljuta” mogla poremetiti provedbu zajedničkih projekata i, u najgorem slučaju, da u potpunosti prekine suradnju.

Kako navodi Spiegel, njemački ministar obrane Ursula von der Leyen razmatrala je moguću reakciju Turske na rezoluciju i prije glasovanja.

List navodi da, iako je Ankara članica NATO-a i partner Njemačkoj, Turci, predvođeni predsjednikom Tayyipom Erdoganom smatraju se kapricioznim i nepredvidljivim.

Strahuje se da će sada biti ugroženo raspoređivanje njemačkih izviđačkih zrakoplova “tornado” u avio-bazi Incirlik u Turskoj, a Berlin je planirao uložiti 65 milijuna eura za gradnju svoje vlastite baze u Turskoj, uključujući mobilni zapovjedni centar, au cilju dugoročne borbe protiv ” islamske države “.

Također, u opasnosti je i zajednička operacija u Egejskom moru u okviru borbe protiv ilegalnog krijumčarenja izbjeglica i migranata iz Turske u Grčku, piše list, prenosi “Sputnik”.

Njemački zastupnici su 2. lipnja podržali rezoluciju kojom se pokolj Armenaca u vrijeme Otomanskog carstva 1915. i 1916. godine proglašava genocidom.

Prema posljednjim istraživanjima javnog mnijenja, 74 posto Nijemaca podupire ovu odluku Bundestaga.