Published On: Sub, ožu 20th, 2021

BERLIN Član Bundestaga pitao želi li Njemačka treći entitet u BiH

U diskusiju oko reforme Izbornog zakona u BiH uključio se i njemački političar i član njemačkog parlamenta iz stranke Savez90/Zeleni, Manuel Sarrazin. On je njemačkoj vladi proslijedio upit, koji glasi: „Na kojoj poziciji je službeni Berlin po pitanju planirane reforme Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, koja bi, po mom mišljenju, stvaranje trećeg entiteta uvela na mala vrata odnosno dalje cementirala etnonacionalizam i kakav stav će zauzeti Evropska unija u trenutnom pregovaračkom procesu?”, javlja Deutsche Welle.

Uz pitanje je prikačen link s člankom iz briselskog lista EUOBSERVER pod nazivom „Perverzna agenda EU u Bosni”.

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova, Miguel Berger napisao je u odgovoru zastupniku Sarrazinu kako njemačka vlada pomno prati debatu o reformi Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini. Prema mišljenju savezne vlade, „postoji nužnost za prilagođavanjem zakonske osnove kako bi se eliminirala postojeća diskriminacija posebno u pogledu provođenja presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci”.

Njemačka vlada podržava prevladavanje podjela po etničkoj liniji

Reforma Izbornog zakona, kaže se dalje u odgovoru, dio je Mišljenja Europske unije o ključnim prioritetima za Bosnu i Hercegovinu koje je EU formulirala 2019. godine. „Savezna vlada će i dalje pomno pratiti raspravu o reformi Izbornog zakona u BiH i pritom posebno naglašavati neophodnost implementiranja sudske prakse i presuda Europskog suda za ljudska prava”.

U odgovoru na upit zastupnika Bundestaga Sarrazina, navodi se i kako se „njemačka vlada zalaže za teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine sa svojim postojećim entitetima”.

“Prema stavu vlade u Berlinu, stvaranje trećeg entiteta, pored postojeće Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, ne može biti cilj reformskih napora. Njemačka vlada podržava želju civilnog društva u Bosni i Hercegovini da promovira građansko društvo i prevlada podjele po etničkim linijama”, zaključuje se u odgovoru službenog Berlina na upit o reformi Izbornog zakona BiH, koji je uputio zastupnik njemačkog parlamenta Manuel Sarrazin

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>