Published On: Uto, kol 30th, 2016

“Beretke” se pravdaju: Nije paravojni skup, već druženje

SARAJEVO – Dan nakon što su iz Udruženja “Zelene beretke” najavili kako će organizirati veliku vojnu vježbu “Sloboda za sve”, a od Oružanih snaga (OS) BiH tražiti bojevu municiju i najnovije naoružanje, jučer su, svjesni medijske pažnje koju su privukli, pokušali “spuste loptu”. Do zaključenja ovog broja “Nezavisnih”, u OS BiH nije stigao nikakav zahtjev iz ovog udruženja, potvrđeno je iz Ministarstva obrane BiH.
“Sredstva i oprema Oružanih snaga BiH bivaju ustupljeni samo u iznimnim slučajevima i to ovlaštenim institucijama i agencijama za provođenje zakona ili u svrhu podrške određenim projektima i sadržajima od značaja za kulturu i tradiciju naroda u BiH”, rečeno je u ovom ministarstvu.
Kako je na Facebook stranici koja okuplja simpatizere “Zelenih beretki” jučer napisao Muhamed Švrakić, predsjednik Udruženja, već duže vrijeme je u planu skup veterana i druženje koje nije nikakav paravojni skup. “Mi kao udruga u svome statutu imamo pravo njegovati tradiciju naše borbe. S obzirom na to da smo od naših članova imali zahtjeve da se upoznamo na tom skupu is novim ustrojstvom Oružanih snaga, kao i raspolaganjem najnovijim naoružanjem, mi smo zatražili da taj skup veterana zajedno organiziramo s njima i uz potpunu suradnju i njihovu kontrolu “, navodi Švrakić, dodajući kako nitko ovoga ne treba da se plaši.
Poručuje kako je mnogo rasprava i strahova sa sve tri strane, jer, kako tvrdi, Udruženje jedino može okupiti i okuplja veliki broj istinskih bosanskohercegovačkih patriota svih nacionalnosti. “Naša vojna vježba bit će u što kraćem roku održana u nadi da će naše Oružane snage naći razumijevanja da zajedno s istinskim patriotama naprave nešto što je za dobrobit i budućnost BiH”, zaključuje Švrakić. Međutim, iako tvrdi kako skup ne treba plaši nikoga, komentari na Facebooku ostavljeni ispod poziva za vježbu govore drugačije.
“Treba pokazati Dodiku, njegovim četnicima, licemjernoj Europi i cijelom svijetu da ima snage u bosanskom narodu da brani i obrani domovinu u slučaju potrebe. Možda bi trebalo pozvati i ostala udruženja da se pridruže i da se izvrši smotra jedinica. Pozdrav domovini”, napisao je Jusuf Čatal. Aida Vrućak upitala je da li skupu mogu prisustvovati i oni koji su rođeni devedesetih godina. “Pa i za nas je bitno da vježbamo jer možemo puno doprinijeti obrani RBiH u slučaju rata. Da li se ikako možemo prijaviti”, stoji u komentaru.
Haris Jež poželio je da se ruke pozlate onom ko se ovog sjetio. “Na svaku njihovu vježbu, treba naš adekvatan odgovor. Kada ovi naši jadni političari nisu ni za što, treba i četnicima i njima pokazati da će samo zube polomiti ako nešto pokušaju”, poručio je on. Jučer smo o ovim aktivnostima i skupu pokušali dobiti stav i mišljenje federalnog MUP-a, ali na naša pitanja nitko nije odgovorio.