Published On: Pon, lis 22nd, 2018
#3rd | By Desk

Berba u tijeku: Odličan urod maslina u Hercegovini potaknut će i veću sadnju

U mediteranskom dijelu Hercegovine u tijeku je berba i prerada maslina. Prerada se vrši u tri uljare – Čapljini, Ljubuškom i Stocu.

Da je ovo posebna godina za maslinare Hercegovine potvrđuje slika od subote kada su maslinari u dugom redu čekali da predaju masline u čapljinskoj uljari, piše Večernji list BiH.

“Nema koga da je bere…”

Govoreći o tijeku kampanje Slavko Ramljak, vlasnik uljare Ramljak u Tasovčićima kraj Čapljine, kaže:

Otvorili smo peti listopada, i ranije bih otvorio koji dan, ali strojevi su bili na popravku, pa je to trebalo sve pripremiti. Sada nema stajanja, lijepo je vrijeme, ljudi beru, najveći problem je radna snaga, nema ruku za branje. Nemate koga naći da vam bere masline, kaže Ramljak.

Na upit o različitim vrstama i izgledu plodova, od kojih su neki crni, što je ranijih godina bila rijetkost, kaže:

Puno je sorti maslina u Hercegovini, iako se to svodi na pet, šest glavnih.Pocrnile su uglavnom te ranije sorte, talijanske, leccino, pendolino... a oblica na našem području nije. Zanimljivo je da je oblica pocrnila gore, iznad Mostara – Bijelo Polje i Raštani, ističe Ramljak.

Pogled na plodove maslina, koji se više ne dopremaju u vrećicama i kantama, nego u korpama i vrećama, navodi na zaključak da su Hercegovci ovladali tehnikom u maslinarstvu, potvrđuje to i vlasnik čapljinske uljare koji kaže:

Kod nas je to nova kultura, unazad petnaest godina krenulo se s proizvodnjom, tako da mi nemamo neko negativno naslijeđe, poput, primjerice, proizvođača u primorju, kao što su kasno branje, držanje plodova u moru… Naši se maslinari drže struke, što podrazumijeva branje u košare, ne kupe se opali plodovi koje mogu pokvariti maslinovo ulje, a znaju da je poželjno što kraće razdoblje “od grane do boce”. To jamči visoku kvalitetu. Ove masline što su ovdje dopremljene, sve će garantiram, dati ekstra djevičanska ulja. Baš sve!, najavio je Ramljak.

Više maslina nego šipka

Dojam je da će obilan urod maslina ove godine potaknuti njihovu daljnju sadnju. Procjene su da trenutačno u Hercegovini ima više od 300 hektara maslinika, što je primjerice, 10 puta više nego što zauzima smokva, šest puta više nego što ima intenzivnih nasada šipka i slično.

Uglavnom, berba je u punom jeku, a po svemu sudeći potrajat će do polovine studenog.

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare