U jedan slavonski voćnjak možete doći, ubrati jabuke i platiti ih gotovo tri puta manje nego u trgovini. Razlog za to je nedostatak radnika, zbog čega neprestano postoji potreba za beračima. Zajedno sa suncem ranom zorom u voćnjak su stigli i berači. Volim puno voća, a svoj sam stari voćnjak povadio. Ove godine nemam i zato si […]

" />
Published On: Sub, ruj 28th, 2019

Berači jabuka došli čak iz Njemačke, kilogram tri puta jeftiniji nego u trgovini

U jedan slavonski voćnjak možete doći, ubrati jabuke i platiti ih gotovo tri puta manje nego u trgovini. Razlog za to je nedostatak radnika, zbog čega neprestano postoji potreba za beračima.

Zajedno sa suncem ranom zorom u voćnjak su stigli i berači.

Volim puno voća, a svoj sam stari voćnjak povadio. Ove godine nemam i zato si idem sam nabrati, rekao je Ivan Gregačević, jedan od berača.

A da ubere domaću slavonsku jabuku omogućio mu je gospodin Marijan. On je, unatoč prošlogodišnjem iskustvu, ove godine vrata svog voćnjaka otvorio građanima, donosi Dnevnik.hr.

Ja nisam mogao prodat kilogram jabuka. Što ću sad s tim? Žao mi je da propadne, a ne možemo to pokupiti jer nemamo ljudi. Radili ste cijelu godinu, a vidite da vam trud propada, rekao je Marijan Bakula, proizvođač jabuka.

Prošle godine u njegov voćnjak stizali su berači iz Zagreba, a ove godine čak i iz Njemačke. Idared, Jonagold i Zlatni delišes su samo neke od sorti kojima će se berači osladiti. Ubrani kilogram plaćaju 2,5 kune.

Gospodinu Ivanu to puno znači, dodajući: Puno je jeftinije, a znam da sam ubrao sad sa stabla, da nije nigdje stajala u hladnjaku bila od pet do šest mjeseci.

Povoljna je cijena i izađemo malo u prirodu i to je jako dobro i za nas i za gospodina koji treba prodat jabuke, pozitivno gleda na ovo i gospođa Snježana.

A berači su prije nego li kupe, svaku sortu mogli i kušati. Dio jabuka će se pojesti, a dio završiti u slavonskim delicijama. Gospodin Ivan će naribati te jabuke pa će njegova supruga napraviti kolače.