Published On: Tue, Aug 1st, 2017

BEOGRADSKI MEDIJI TVRDE: Otkriven albanski plan za sukob Makedonaca i Srba

BEOGRAD – Srpske obavještajne službe dobile su informacije da postoji opasnost od izazivanja napetosti između Srbije i Makedonije, u koje bi bili uključeni Albanci.

Osim njih, u taj scenarij je uključen i dio vlasti u Makedoniji, saznaju “Večernje novosti”.

Plan je, prema saznanjima “Novosti”, da se dobro naoružane skupine Albanaca ubace u graničnu zonu Srbije i Makedonije.

Oni bi navodno trebali biti odjeveni u uniforme srpske vojnih ili policijskih jedinica. Njihov zadatak bi bio da na nepristupačnim dijelovima teritorija pređu makedonsku granicu i obave izviđanje teritorija, navodi beogradski list pozivajući se na saznanja koje su dobili od operativaca s terena.

Ti operativci su naveli da je dalje plan da se sečeka da ti “uljezi” u srpskom uniformama budu snimljeni, što bi odmah dovelo do tenzija u kojima bi Srbija bila optužena za kršenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Makedonije jer bi se to tumačilo kao da mi pokušavamo organizirati neku oružanu pobunu u Makedoniji.

Dalje, plan je da se službeni Beograd optuži i da ima pretenzije na teritoriju susjedne države i da želi pocijepati teritoriju Makedonije.

Drugi dio plana trebalo bi da se odigra preko namontirane špijunske afere, a koja bi započela “spektakularnim uhićenjem” izmišljene mreže srpskih agenata u Makedoniji.

To bi podrazumijevalo da se uhite bivši pripadnici DB i BIA, koji su umirovljeni, a koji žive u Makedoniji i uglavnom su slabijeg imovinskog statusa.

Cilj je pravljenje konfuzije i tenzija koje bi se na kraju prelile i na Kosovo, tvrdi dobro obaviješten izvor “Novosti”.

Ta saznanja srpskih operativaca s terena imaju i pojedini najviši državni dužnosnici Makedonije, navodi dalje list.

Ovaj scenarij baca sjenku na nedavne izjave makedonskog premijera Zorana Zaeva koji je rekao da su u razgovoru s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem riješene sve nesuglasice dviju zemalja.

Međutim, sigurnosne informacije ukazuju da je sve to samo privid normalizacije odnosa jer vlasti u Skoplju imaju interes da otvore novi paket optužbi na račun Srbije.

Iza svega stoji albanski pritisak na novu makedonsku vladu, a lista njihovih očerkivanja dobiva posebno na značaju ako se uzme u obzir da je Vučić pokrenuo unutarnji dijalog o Kosovu.

(Večernje novosti)