Published On: Sun, Sep 17th, 2017

BEOGRAD: Pristalice Pokreta Dveri pretukli novinarke televizije Pink

Na prosvjedu ekstremno desne srbijanske stranke Pokret Dveri ispred zgrade TV Pink u Beogradu jučer su fizički napadnute novinarke te televizije Gordana Uzelac i Mara Dragović. Pripadnici Pokreta Dveri nakon toga, okupili su se pred Vladom i Predsjedništvom Srbije, gdje su naveli da se bore za slobodu medija, i vrijeđali predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić, posebno, kao pripadnicu LGBT populacije, javljaju beogradski mediji, a prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je ubrzo nakon incidenta izjavio da je napadač na novinarke TV Pink priveden i da će biti predan nadležnim organima. Stefanović je izjavio kako je napad na novinarke TV Pink “čist fašizam”.

On je kazao da se događa nevjerojatna situacija u kojoj “dio oporbe kreira danima medijsku atmosfera linča i mržnje prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, na prvom mjestu, i svima koji misle drugačije od njih”.

Novinarke su, kako pišu beogradski “Novosti”, napadnute tijekom prosvijeda Dveri, na kojem je bilo i drugih incidenata, od vređanja do pljuvanja. Na snimku televizije Pink zabilježen je trenutak kada se jedan od sudionika u trku zaletio prema novinarki Mari Dragović, ali ga je zaustavilo osiguranje te medijske kuće. Nakon toga, dok su ga udaljavali, on je u prolazu, s leđa, udario Maru Dragović po glavi.

– Kolega i ja smo stajali ispred vrata, i moglo se naslutiti da sve ide u tom pravcu. Odjednom sam vidjela da Goca leži sklupčana na pločniku. Unijeli su je u zgradu, a mi smo se pomjerili ka ogradi, i tada sam osetila jak udarac u glavu – opisala je događaj novinaraka Mara Dragović.

 

Prosvijedu Dveri Boška Obradovića su se pridružili i organizacija “Zdrava Srbija” Milana Stamatovića i sindikat “Sloga”.

Pokret Dveri, pak, tvrdi da se za vrijeme njihovog prosvijeda nije dogodio nikakav napad na novinarke TV Pink, a ako ga i je i bilo, onda je to moglo biti samo po završetku njihovog prosvijeda i za to odgovornim smatraju osiguranje vlasnika Pinka Željka Mitrovića.

Dveri izvještavanje Pinka nazivaju kampanjom protiv njih i tvrde da iza nje stoji zahtjev za uhićenje Milana Stamatovića i Boška Obradovića koje je tražio Goran Vesić, gostujući na toj televiziji. Televizija Pink izvjestila je, pak, kako su Obradović i Stamatović pokušali iznuditi svoje gostovanje u Dnevniku te televizije, koju optužuju kako promovira gay populaciju, odnosno Paradu ponosa.

SNS- stranka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića je najoštrije osudila brutalni fizički napad na novinarku RTV Pink Gordanu Uzelac.

“Politiku siledžijstva i primitivizma Boška Obradovića i Milana Stamatovića, koje zdušno podržavaju njihovi koalicijski partneri Janković, Jeremić, Živković, Radulović, Šutanovac, danas je na svojoj koži još jednom osjetila žena, koja je brutalno prebijena samo zato što je novinarka RTV Pink i samo zato što je profesionalno radila svoj posao”, ističe se u priopćenju SNS.

Napad na novinarketelevizije  Pink osudio je i SPS, srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića, oporbeni LDS, Čedomira Jovanovića, te Udruženje novinara Srbije./HMS/