Published On: Wed, Oct 16th, 2013

Beograd: Počeo srpsko-hrvatski susret na vrhu

Nakon svečanog dočeka, predsjednici Srbije i Hrvatske Tomislav Nikolić i Ivo Josipović razgovarali su u četiri oka u Palači Srbija. Teme razgovora su nasljeđeni problemi, među kojima su mirovine za izbjegle Srbe, prava manjina, nestali, ratni zločini, kao i problem ćirilice u Vukovaru.

Predsjednicima su se zatim pridružile i državne delegacije, a potom je, u prisustvu predsjednika, potpisan Sporazuma o suradnji Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Sa gostom iz Zagreba razgovarat i premijer Ivica Dačić, predsjednik parlamenta Nebojša Stefanović, a planirano je da se on obrati i zastupnicima Skupštine Srbije. Tijekom posjete Beogradu, koju je započeo odlaskom na 45. Bemus, predsjednik Hrvatske sastaće se i sa predstavnicima izbjegličkih udruženja i hrvatskom nacionalnom manjinom u Tavankutu kraj Subotice.

Dolazak hrvatskog predsjednika u Srbiju je prvi službeni susret od kada je predsjednik Nikolić izabran na tu funkciju prije 16 mjeseci. U međuvremenu, ionako nagomilani problemi u odnosima dvije države, samo su se povećavali.