Published On: Pet, ožu 29th, 2013

Beograd i Priština će postići povijesni dogovor

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Zapadni Balkan Jelko Kacin izjavio je za Agenciju Anadolija kako pregovori Srbije i Kosova nisu zapeli u ćorsokak i da je, bez obzira na trenutni dojam, moguće da se uradi mnogo više od onog što je postignuto u dosadašnjem tijeku dijaloga.
” Ja sam u to duboko uvjereni radujem se historijskom dogovoru koji će biti postignut između Beograda i Prištine, jer to nije samo njihov uspjeh, nego je to veliki proboj za cijeli region. I na drugoj strani, to je najjača poruka koja mora zdrmati i probuditi Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju”, rekao je Jelko Kacin.
Govoreći o nastavku dijaloga 2. travnja, Kacin je podsjetio da je” kosovska ekipa na čelu s Hashimom Tachijem na dosadašnje pregovore u Bruxelles dolazila u punom sastavu”.
” To su premijer s dva zamjenika premijera, kosovskim Albancem i Srbinom, potpredsjednikom vlade Slobodanom Petrovićem. Tamo je bila i Edita Tahiri za realizaciju dogovorenog, pa i predstavnik najjače oporbene stranke. S druge strane, iz Beograda je dolazio sam premijer. To je jedan dio tog izazova. Drugo je, zapravo, simbolički potez i poruka. Naime, srpski javnost još uvijek prati tu raspravu oko zajednice srpska općina iu svom viđenju imaju općine na sjeveru Kosova. Ali, da Srbi u enklavama nisu prekinuli samoizolaciju i stupili u aktivan odnos prema svojoj budućnosti, i na temelju Ahtisaarijeva plana izborili sebi šest novih općina s većinski srpskim stanovništvom u enklavama, premijeri ne bi imali mnogo toga o čemu bi mogli raspravljati”, istakao je Kacin u razgovoru za Agenciju Anadolija.
Pojasnio je kako, zahvaljujući spomenutim činjenicama, srpski strana sa Kosova sudjeluje u dijalogu na kosovskoj strani, dok” srpskih strana sa sjevera ne sudjeluje u dijalogu”.
” Zato je susret zamjenika premijera Slobodana Petrovića s Kosova i Alakesndra Vučića iz Srbije od velike simboličke i historijske važnosti. Poruka koju bi svatko razumio jeste da Beograd Srbe više ne dijeli na podobne i manje podobne što se Kosova tiče. To je priznanje da su Srbi koji su uključeni u kosovske institucije dio rješenja, a ne problem”, podvukao je Kacin.
Na pitanje da li bi zamjenik srbijanskog premijera Aleksandar Vučić trebao sudjelovati u narednoj rundi dijaloga sa Prištinom, budući on to još nije odlučio, Kacin je podsjetio na ranija obećanja prvog potpredsjednika srbijanske vlade.
” Ne mogu vam reći da li Vučić treba biti na narednoj rundi dijaloga. Mogu vam reći da nam je u listopada prošle godine sam najavio da će doći do susreta na razini potpredsjednika vlada. Ne radi se samo o dijalogu predsjednika i premijera, nego i dopremijera, jer je to najviši rang na kosovskoj strani gdje su Srbi sa Kosova nositelji svoje sudbine unutar europskog Kosova kao dijela Europske unije”, rekao je Kacin u razgovoru za Agenciju Anadolija.