Published On: Pet, lis 1st, 2021

Beograd gradi metro, evo koliko će stanica imati

Naime, danas je raspisan natječaj za idejno arhitektonsko rješenje i dizajn prvih 16 metro stanica.

Kako se navodi u natječajnoj dokumentaciji, trasa linije 1 je sljedeća: Železnik – Makiš – Žarkovo – Bele vode – Trgovačka – Požeška – Park Banovo brdo – Ada

Ciganlija – Sajam – Mostar – Savski trg – Trg Republike – Skadarlija – Dunav – Pančevački most – Karaburma – Ada Huja – Višnjička – Mirijevski bulevar – Sedma gimnazija – Mirijevo, prenosi B92.

Postojaće tri tipa dionica: na zemlji, u otvorenom iskopu i dubokom iskopu. Područje Makiš je jedini dio trase koji će biti planiran na razini, a ne pod zemljom, kao ostatak linije.

“U skladu s tehničkim rješenjima, trasa je planirana po terenu na dijelu od stanice Železnik do stanice Makiš u dužini od 2,1 km. Na ovom dijelu trasa se vodi kroz prostor planiranog depoa za metro i površine u funkciji prometa, i ima dvije stanice koje su planirane na terenu, stanice Železnik i Makiš. Uz stanicu Makiš planirana je početno-završna stanica planirane linije BG voza”, navodi se u dokumentu.

Dio trase od stanice Makiš do stanice Bele vode planira se u otvorenom iskopu (cut&cover) u dužini od 2,15 km. Potom, dionica u dužini od 11,2km od stanice Bele vode do stanice Pančevački most planirana je u dubokom tunelu, dok se dionica od stanice Pančevački most do Mirijeva planira ponovo u otvorenom iskopu u dužini od oko 5,7km.

Kako se može videti u danas objavljenom dokumentu, najdublje će se kopati ispod Trga Republike – stanica će se tu nalazi na 31 metru ispod zemlje.

image

“Linija 1 će biti povezana s BG: železničkim sustavom na 4 lokacije: Makiš, Sajam, Pančevački most i Karaburma, kao i s drugim vidovima javnog gradskog prijevoza u Beogradu”, napominje se u natječajnoj dokumentaciji.

Prezentacija radova i nagrade

Kako je B92.net već pisao, nagrađeni i nenagrađeni radovi, u elektronskom formatu bit će postavljeni na internet stranicama JKP “Beogradski metro i voz”, siteu Grada Beograda i Udruženja arhitekata Srbije u roku od 30 dana od dana objavljivanja rezultata natječaja.

“Uz sve radove bit će objavljeni osnovni podaci (šifra rada, nagrada, ime(na) autora ukoliko drugačije nije naznačeno u prijavi za Natječaj. Izložba natječajnih radova biće organizirana najkasnije 75 dana nakon objavljivanja rezultata natječaja”, kaže se u dokumentaciji.

Planirane su, dodaje se, nagrade u ukupnom iznosu neto nagradnog fonda od 7.950.000,00 dinara prema sljedećoj raspodjeli:

– Prva nagrada 3.000.000,00 dinara;

– Druga nagrada 2.000.000,00 dinara;

– Treća nagrada 1.000.000,00 dinara;

– Tri otkupa od po 650.000,00 dinara.

Isplata navedenih suma treba da bude izvršena u roku od 45 dana od dana potvrđivanja odluke žirija.

image

Dnevnik.ba

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare