Published On: Sri, lis 16th, 2013

Beograd dobio ulicu Srđana Aleksića

Skupština grada Beograda usvojila je u utorak odluku o tome da jedna ulica u srbijanskom glavnom gradu nosi ime Srđana Aleksića, mladića iz Trebinja koji je tijekom rata u BiH stradao braneći svog susjeda Bošnjaka.

Srđana Aleksića, vojnika Vojske Republike Srpske (VRS), ubili su 1993. godine pripadnici te iste vojske u Trebinju nakon što im se 21. siječnja suprotstavio na ulici jer su htjeli ubiti Alena Glavovića, njegovog poznanika i sugrađanina, Bošnjaka iz Trebinja.

Vojnici VRS su nasrnuli na Aleksića i udarajući ga kundacima pušaka, a od zadobivenih ozljeda je pao u komu i preminuo tjedan dana kasnije. Imao je 26 godina.

Srđanov otac, Rade Aleksić napisao je u osmrtnici: “Umro je ispunjavajući ljudsku dužnost”.

Odluku da jedna ulica u Novom Beogradu dobije ime Srđana Aleksića predložila je zastupnička skupina Demokratske stranke, nakon što je početkom godine pokrenuta online peticija da se i Beograd pridruži gradovima u regiji koji imenom jedne od ulica odaju počast ovom mladiću koji je postao simbolom ljudskog dostojanstva.

Ulice Srđana Aleksića već imaju Sarajevo, Novi Sad, Pančevo i Podgorica.

Po životnoj priči Srđana Aleksića napisan je scenarij za film “Krugovi” beogradskog redatelja Srdana Golubovića, koji je osvojio nagrade na nekoliko međunarodnih festivala, među kojima su Sundance, Berlin, Pula, Sarajevo, Sofija i drugi.