Published On: Sri, lis 16th, 2013

BENJAMIN MARKIN, BIVŠI AMBASADOR BIH U JAPANU: Ja sam prvi Sejdić-Finci u Bosni i Hercegovini

Poznati kirurg , podrijetlom iz Gane , Benjamin Markin u razgovoru za Večernji list , kazao je kako je on prvi ” Sejdić – Finci ” u BiH i kako je pitanje manjina za njega odavno riješeno , budući da su ga za veleposlanika BiH u Japanu predložili legitimni predstavnici konstitutivnih naroda BiH još prije 14 godina .

Govoreći o svojem imenovanju na mjesto ambasadora BiH , budući da nije bio u sklopu jednog od tri konstitutivna naroda , Markin je kazao kako osobno nikad nije primio niti jedan prigovor , te kako mu je njegov tadašnji šef Jadranko prilici rekao da u Japan ide predstavljati BiH , a ne Hrvate , Bošnjake , Srbe , te kako je to bila njegova misija .

Odgovarajući na pitanje novinara kako danas vidi situaciju u BiH , Markin je kazao kako ” ni u kući ne može biti mira ako ja nešto želim ili imam , a mom bratu je to zabranjeno . Svi moraju imati jednaka prava , tu nema dileme . U ovoj zemlji svi tvrde kako svi moraju imati jednaka prava , ali je u praksi nešto drugo . Onda se stavljaju blokade i nikako da završimo priču ” .

Govoreći o tome kakvi su političari u BiH i mogu li riješiti trenutačne probleme , Markin je kazao još uvijek nisu našli nikakav model za rješenje problema , te kako se varaju ako misle da će netko drugi riješiti probleme za njih .

” Ja sam iz Gane , došao sam na studij ovdje i stjecajem okolnosti sam ostao . Moj stav je uvijek bio da je meni ovdje ukazano veliko gostoprimstvo , i to uvijek naglašavam . Uvijek sam nastojao i nastojim pomoći maksimalno jer ovo je moj dom . Hoću moje dijete ima mir , da može ovdje živjeti . S jedne strane je bilo mirno u Titovoj Jugoslaviji , nikad nikakvih problema . Sada je došao novi sustav i sve se poremetilo . Nema reda . Pa evo , političari nisu u stanju riješiti ni pitanje grada Mostara , izbora gradonačelnika ….. ” , kazao je Markin .

Fena