Belgija Ukrajini: Jeste li naše puške koristili u Rusiji?

Belgijski premijer Alexander De Croo najavio je danas da će Belgija zatražiti od Ukrajine pojašnjenje o izvještajima prema kojima su puške proizvedene u Belgiji korištene od strane pro-ukrajinskih snaga u sukobu s ruskim trupama na teritoriju Rusije.

“Naše ministarstvo obrane i njegove obavještajne agencije započele su istragu i traže informacije kako bi utvrdile što se točno dogodilo,” izjavio je De Croo za belgijski Radio 1, prema Reutersovom izvješću.

“Europsko oružje se isporučuje Ukrajini pod uvjetom da se koristi na ukrajinskom teritoriju s ciljem obrane tog teritorija. Imamo stroge kontrole kako bismo provjerili da je to slučaj,” dodao je.

De Croo se suzdržao od komentiranja mogućih posljedica ako se izvještaji potvrde.

“Ne smijemo trčati pred rudo,” rekao je premijer, pa dodao: “No analiziramo situaciju i vrlo ozbiljno bismo to shvatili.”

Washington Post je u subotu izvijestio da su borci protiv Kremlja, koji su prošlog mjeseca pokrenuli napad preko granice iz Ukrajine u rusku regiju Belgorod, koristili taktička vozila koja su originalno dobili od SAD-a i Poljske, te nosili puške proizvedene u Belgiji i Češkoj Republici.