Belgija: Sve više imigranata iz EU

U belgijskom entitetu Flandriji broj imigranata iz Poljske, Rumunjske i Bugarske premašio je broj onih iz Turske i Maroka, danas je objavio flamanski ministar za integracije Geert Bourgeois.
Ministar ujedno posebno žali što ih sve manje i manje posjećuje integracijske tečajeve otkada to za građane EU više nije obavezno, a mogućnost zapošljavanja uvelike ovisi o poznavanju nizozemskoga jezika.
 
Svaki imigrant koji se prijavi u nekoj nizozemskoj općini mora potpisati “ugovor o učešću”, izjavio je socijal-demokratski ministar za socijalna pitanja Lodewijk Asscher. On objašnjava: “Pridošlice bi se time obvezale da će poštovati temeljna ljudska prava i pravnu državu.” To se jednako odnosi na imigrante iz neueuropskih zemalja koji dodatno moraju polagati “integracijske testove”, nego i za građane EU. Ministar upozorava da bi se EU mogla pretvoriti u “asocijalnu Europu” i to upravo zbog uvođenja slobode kretanja, jer se nije razmišljalo o tome s kojim će se problemima suočiti.
Velika Britanija je fantastična: Ne dolazite!
“Molimo vas, ne dolazite u Veliku Britaniju: Stalno pada kiša, posla nema i loše je plaćeno”. Tako novine The Guardian opisuju vladin plan po kojem će se negativnom promidžbom odvraćati Bugare i Rumunje od dolaska u VB. Oni će naime od 2014. imati puno pravo kretanja i stanovanja i u VB.
“UK Neovisna stranka” (UKIP) postavila je na svoju web-stranicu counting clock – uru koja odbrojava vrijeme do trenutka “kada će 29 milijuna Bugara i Rumunja steći pravo na neograničeni život i rad u Velikoj Britaniji”.
Stranci u VB moraju računati na jako smanjenje socijalne pomoći, zdravstvene skrbi i svih ostalih povoljnosti koje su do sada imali. Britanski premijer David Cameron naložio je svojim ministrima da poduzmu dotične mjere koje će vrijediti i za migrante iz EU.
Nigel Farage, predsjednik UKIPa i poslanik u parlamentu EU, u odgovoru na pismo jedne mlade Bugarke kaže: Potpuno ste u pravu što volite svoju domovinu isto kao što i ja volim svoju: Ujedinjeno Kraljevstvo. Ja volim svoju zemlju, ali to ne znači da mrzim Vašu… Nakon proširenja EU 2004. došlo je više od jednog milijuna ljudi u VB da ovdje žive i rade. Možete predpostaviti da je ta okolnost u kratkom vremenu napravila veliki pritisak na naš zdravstveni i socijalni sustav koji se financiraju iz proračuna, ali i stvorila enromnu potražnju za stanovima… Budite uvjereni da se moja stranka protivi svakom obliku rasizma. Međutim, pitanje masovne imigracije nema nikakve veze s rasom ili religijom, nego je jednostavno ekonomsko pitanje: VB si ne može priuštiti primiti sve one koji bi želili doći… Siguran sam da Bugari vole svoju zemlju. Što bi rekli kad bi, pretpostavimo nakon ulaska Turske u EU,  jedan milijun  turksih migranta došlo živjeti u Bugarsku? Ne vjerujem da bi bili sretni… Sasvim je normalno i razumno da i Bugari žele bolji život, ali masovna migracija Bugara u Veliku Britiniju nije odgovor!
 
Njemačka: Siromašnim imigrantima prijeti izgon
2014. Bugari i Rumunji stječu punu slobodu kretanja u EU. Njemački ministar za unutarnje poslove, Hans-Peter Friedrich, predviđa organiziranu zloupotrebu njemačkih socijalnih davanje. Zato se sprema plan za izgon građana EU iz Njemačke. Općine su već pozvane na pojačani nadzor i kontrolu. Njemačka će svoju inicijativu prenijeti i na cijelu EU. Ministar doslovno: Građani EU imaju pravo u Njemačkoj studirati, raditi i poreze plaćati, ali tko se želi samoposluživati iz državne blagajne, morat će našu zemlju napustiti!