Published On: Uto, sij. 23rd, 2018

BEGIĆ: Predsjednica nije trebala skratiti posjet BiH, je li mislila da nije sigurna?

Naš sugovornik zapitao se kakvu poruku šalje predsjednica Grabar-Kitarović Hrvatima u BiH, pogotovo Hrvatima u Posavini kad umjesto najavljena četiri dana posjeta ona dolazi s danom zakašnjenja te uvjerava javnost da nije ni trebala doći u utorak večer te potom posjet skrati još jedan ‘zbog vremena’. “Predsjednica je u BiH, a najavljuje posjet napaćenoj Bosanskoj Posavini kad bude sa svojim uredom u Brodsko-posavskoj županiji. Umjesto četiri u BiH provede dva dana. Koju poruku šalje? Da nije sigurna u BiH?! Da Hrvati u BiH nisu sigurni? Znamo mi to”, razočaran je Velimir Begić.

“Morala je biti odlučnija u ovom dolasku i zauzeti jasniji stav. Ovo podsjeća na Muju kada ga je stariji brat u školi branio pa kaže ‘udari ga još jednom’ i oni ga udare, on kaže ‘hajdete još jednom’ i oni ga opet udare, a Mali Mujo govori ‘Braco, nemoj me više braniti’. Tako u posljednje vrijeme izgleda kad Hrvatska brani Hrvate u BiH, volio bih da ne budem zloguki prorok, ali ćemo vidjeti koliko Hrvata će biti uhićeno nakon ovih razgovora i posjeta zbog navodnih ratnih zločina”, rekao je Begić i podsjetio na posjet premijera Andreja Plenkovića Posavini kada je nakon njega uhićeno desetak časnika i vojnika HVO-a.

Begić napominje kako su bošnjački mediji iskoristili posjet predsjednice kako bi se iskalili na narodu preko nje. “Kad netko iz RH dođe, onda se govori o miješanju u unutarnje stvari BiH, a kada Erdogan kaže kako mu je Alija Izetbegović BiH ostavio u amanet, onda je to briga za BiH”, kaže Begić i dodaje: “Većina Bošnjaka ne zna turski, nemaju tursku putovnicu i nisu nikad bili u Turskoj, a svi Hrvati iz BiH, pa čak i Željko Komšić sa svojom suprugom Sabinom, imaju hrvatsku putovnicu, bili su u Hrvatskoj i govore hrvatskim jezikom. Znači, Bošnjake se vara, samo oni toga još nisu svjesni”, upozorava Begić.

Podsjetimo, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u srijedu u službeni posjet Bosni i Hercegovini gdje će boraviti do petka. Tijekom posjeta susrela se s članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem. Predsjednica se sastala i s udrugom ‘Majke Srebrenice’ s kojima je izgladila nesporazume.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je nenajavljeno posjetila Ahmiće i Križančevo Selo u srednjoj Bosni kako bi odala počast bošnjačkim i hrvatskim žrtvama sukoba tijekom proteklog rata u BiH.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer