Published On: Uto, velj 9th, 2021

Begenišić i Pernar šarlatanstvom ugrožavaju djecu, a nitko ništa ne poduzima

Nakon što je Facebook zbog promicanja lažnih lijekova zatvorio grupu Detox, poznata hrvatska antivakserica i nadriliječnica Helena Begenišić otvorila je u lipnju novu stranicu Detox 2 na kojoj je vrlo brzo okupila oko 17.400 članova.

Novost je da je s njom snage u promicanju nadriliječništva na društvenim mrežama posljednjih dana udružio i bivši saborski zastupnik Ivan Pernar. On je postao član i moderator u grupi Detox 2, a i na vlastitoj stranici “Mali Noa koji nikad nije cijepljen” dijeli svoju knjigu sa savjetima za liječenje autizma raznim suplementima poput vitamina i minerala, ali i tzv. Jadrankinim kapima i selenom, elementom čija pretjerana konzumacija može biti opasna pa i fatalna. Pernar tvrdi da je terapijom koju preporučuje u knjizi izliječio svojeg malog sina.

“Usprkos tome što nije cijepljen, Noa je s 15 mjeseci pokazivao simptome autizma. Ako vas zanima knjiga koja opisuje kako smo otkrili njihov uzrok, čime smo ih liječili i kojim tempom su nestajali, stavite svoj mail u komentar da vam pošaljem”, napisao je Pernar na Facebook stranici.

Zanimljivo je pritom da je dijagnozu postavio sam i terapiju propisao sam. Drugim riječima, nema službene potvrde da mu je dijete ikada imalo autizam, a još manje da je izliječeno. Sam je zaključio da ima simptome jer s 15 mjeseci nije govorio, a da je izliječen zaključio je kada je konačno rekao “mama” nakon što mu je davao koktel suplemenata, među kojima i selen koji je navodno trebao izliječiti njegovo trovanje živom. Sljedba stranice “Mali Noa koji nije cijepljen” zasada broji oko 5300 članova.

Begenišić nastavlja promovirati izbjeljivač kao lijek za sve i svašta

Begenišić je u novoosnovanoj grupi Detox 2 nastavila promovirati otopinu MMS (Miracle Mineral Solution ili CD protocol), po sastavu sličnu industrijskom izbjeljivaču, kao lijek za štošta, od autizma, preko raka, do covida-19.

Promotori MMS-a tvrde da autizam uzrokuju razne bakterije, gljivice, paraziti i toksini u crijevima koji se iz organizma mogu eliminirati uz pomoć klor dioksida.

U SAD-u i brojnim drugim zemljama trovači MMS-om završavaju u zatvoru

Fiona Oleary, irska aktivistica za prava djece s autizmom, koja već godinama ratuje protiv nadriliječnika koji nude razne opasne tvari kao lijekove za autizam, kaže da Begenišić i njezini sljedbenici postaju oprezniji pa sada MMS nazivaju mrkvica mrkvica (skrinšot dolje).

„No ako pogledate linkove koje nude, vidite da je i dalje riječ o istom klor dioksidu čija je promocija kao lijeka za autizam u mnogim zemljama zabranjena i kažnjiva zakonom“, upozorava Oleary.

Kao primjer navodi Jordana i Jonathana Grenona, članove obitelji koja je osnovala sektu „Genesis II Church of Health and Healing“ koja promovira liječenje MMS-om. Oni su u srpnju 2020. uhićeni na Floridi zbog promocije MMS-a kao svetog sakramenta. Zaplijenjeni su im novac i računala, a posjed i bankovni računi su im blokirani. Njihov otac, osnivač sekte Mark Grenon, uhićen je u kolovozu u Kolumbiji.

Samo u SAD-u u 6 godina zabilježeno više od 16.000 trovanja klor dioksidom

Prema podacima organizacije American Association of Poison Control Center, od 2014. do 2020. u SAD-u je zabilježeno više od 16.000 slučajeva trovanja klor dioksidom, uključujući približno 2500 slučajeva među kojima je bilo djece mlađe od 12 godina. To uključuje i šestogodišnju autističnu djevojčicu koja je bila hospitalizirana zbog zatajenja jetre 2017. godine.

„Helenu Begenešić trebalo bi kazneno goniti zbog umiješanosti u promociju MMS-a koji je zabranjen i opasan po život“, kaže za Index Oleary.

„Njezini kolege Grenoni upravo se nalaze u zatvoru u Americi i Južnoj Americi, gdje čekaju suđenje za svoje zločine nad ranjivom djecom i odraslima. Hrvatske vlasti moraju isključiti sve njezine platforme na društvenim mrežama. Irska, Južna Amerika, SAD, Njemačka, Španjolska i druge države poduzimaju mjere protiv ovih šarlatana. Hrvatska bi trebala slijediti njihov primjer. Ti šarlatani eksperimentiraju na ranjivim ljudima, truju ljude i tvrde da mogu izliječiti autizam, rak i sada covid-19. Zaslužuju biti u zatvoru!“, poručila je Oleary.

Irska aktivistica sama ima Aspergerov sindrom, blaži oblik stanja iz spektra autizma kao i dvoje njezine djece. U sklopu svojeg studija na Sveučilištu Cork u Irskoj bavila se autizmom, a dobar dio svojeg znanja i energije posvetila je borbi protiv šarlatana koji u ime liječenja zlostavljaju vlastitu i tuđu djecu. Među ostalim, pomogla je da se razotkriju brojni šarlatani u brojnim zemljama te da se zatvori grupa Detox na Facebooku.

Koliko opasne ozljede može uzrokovati klor dioksid, najbolje ilustriraju snimke koje su objavili liječnici, ali čak i članovi grupa koje u Hrvatskoj i u svijetu promoviraju MMS (slika gore).

Jedna od opasnijih je perforacija crijeva koju je na svojem profilu na Facebooku podijelio Edmundo Aldana, kirurg opće bolnice IMSS u Meksiku (fotografija dolje).

„Dvije stvari su beskonačne – svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran“, komentirao je Aldana konzumaciju MMS-a.