Published On: Uto, ruj 18th, 2018

BEĆIROVIĆ SE VEĆ PONAŠA KAO DIKTATOR? Počeo docirati Hrvatskoj što smije a što ne smije

On je pozvao nadležne organe Bosne i Hercegovine na hitnu reakciju.

“Očito je da Hrvatska opet postaje država desničarskog HDZ-a Hrvatske, a ne njenih građana, kao što je to bio slučaj i krajem prošlog stoljeća. Međutim, to ne amnestira ovu članicu EU od stalnog, agresivnog miješanja u unutrašnja pitanja države Bosne i Hercegovine. Sada se to ogleda i kroz pokušaje neposrednog, sistemskog uticanja na rezultate izbora u BiH. Pozivam Ministarstvo vanjskih poslova BiH da hitno reagira na posljednja saznanja o stavljanju državnog poštanskog sistema Hrvatske, a vjerovatno i obavještajnih struktura ove zemlje, u funkciju HDZ-a BiH i zloupotrebe i falsifikovanja podataka o glasačima”, poručio je Bećirović, saopćeno je iz SDP-a.

On je kazao da je potrebna hitna reakcija Ministarstva vanjskih poslova BiH, Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH upućivanjem protestne note Hrvatskoj.

“O činu očitog interveniranja u unutrašnja pitanja naše države nužno je hitno obavijestiti Europski parlament i Europsku komisiju, kao i sve relevantne institucije EU. Od domaćih i međunarodnih pravosudnih institucija očekujem istragu i sankcioniranje zasad identifikovanih aktera prevare iz Hrvatske. CIK BiH i OHR moraju odmah reagovati i suspendovati iz izbornog procesa sve pojedince i subjekte za koje postoje opravdana sumnja i dokazi da su učestvovali u ovom nezakonitom djelu,“ dodao je Bećirović.

Istaknuo je da je ovo tek posljednji u nizu napada institucija Hrvatske na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i pokušaj njegovog podrivanja.

“Podsjećam da je prilikom zadnjeg popisa stanovništva u BiH Hrvatska putem svog Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske objavljivala uputstva građanima Bosne i Hercegovine kako se trebaju izjašnjavati. Čak i danas se na stranicama ove institucije nalaze tekstovi koji potiču i pravdaju segregaciju i diskriminaciju u obrazovanju u BiH, čije ukidanje je naloženo sudskim presudama. Pozivam ambasadore država EU i Valentina Inzka da se i sami angažuju i o postupcima Hrvatske obavijeste sve relevantne institucije EU. EU od Hrvatske mora zahtijevati poštivanje međunarodnog pravnog poretka ili je sankcionirati zbog kršenja pravnih normi EU,“ zaključio je Bećirović.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare