Published On: Sub, ruj 22nd, 2018

BEĆIROVIĆ JE OPASNIJI OD ERDOGANA: U njegovoj viziji BIH on bi medijima određivao kako ga smiju zvati a kako ne

Sluganjski mediji HDZ-a, proglašavaju me ‘sarajevskim Erdoganom’

Povodom “sinkroniziranih i učestalih napada” medija pod kontrolom HDZ-a BiH na Denisa Bećirovića, kandidata za člana Predsjedništva BiH,  Bećirović je izjavio:

„Sluganjski mediji HDZ-a, proglašavajući me ‘sarajevskim Erdoganom’ samo zato što zahtijevam provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava, potvrđuju zapravo da je građanska država jedina progresivna ideja. Osim naglašavanja svojih duboko ukorijenjenih predrasuda o Bošnjacima kao Turcima, odaju i svoju duboku frustraciju činjenicom da su svjesni da ne mogu spriječiti razvoj događanja u smjeru uspostave demokratske, građanske države. Građanski projekt nije nespojiv sa stvarnošću.

Naprotiv, građanski projekt ustroja BiH podrazumijeva da država svojim mehanizmima garantira građanima ispoljavanje i javno ostvarivanje svega onoga što pripada sferi nacionalnih sloboda – dakle, vjerske, tradicijske, kulturno-običajne i ukupne nacionalne vrijednosti. Građanski projekt nije ni anacionalan niti nadnacionalan. On uključuje slobodu svih identiteta i upravo građanska BiH stvara prostor za pune ljudske slobode“, ističe je Bećirović.

„Ispravnost mojih stavova posebno potvrđuje činjenica da me napada HDZ-ov kadar sa diplomatskih crnih lista. Naime, kada protiv vas govore pojedinci kojim upravljaju osobe koje su SAD odbile prihvatiti za konzule zbog njihovih retrogradnih, antidemokratskih stavova, onda znate da ste na ispravnom, evroatlantskom putu. S obzirom da takve osobe kao ambasadore Bosne i Hercegovine odbijaju prihvatiti i članice EU, onda znate i da ste na evropskom putu.“

„Ispravnost građanskog puta Bosne i Hercegovine bit će popločana provedbom presuda „Sejdić-Finci“, „Pilav“, a naročito presude u slučaju „Zornić“. Ta presuda obuhvata sve druge, a našoj zemlji nalaže uspostavu evropske i građanske države. Napadi glasila ideologije u čijem fokusu je afirmacija zločinačke paradržave za mene su potvrda ispravnosti politike koju vodim. Opravdan je i njihov strah od mog izvjesnog izbora u Predsjedništvo BiH, jer će to biti težak udarac etnokratskom konceptu, stoji u reakciji Denisa Bećirovića, prenosi Dnevni list.

 

 

 

 

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare