BEČ U PRIPRAVNOSTI: Mohamed Mahmud preko Twitera pozvao na “klanje nevjernika u Austriji”.

BEČ – Austrijske vlasti su do skora polazile od “povećane” ili “apstraktne” ugroženosti Austrije od terorističkih napada Islamske države, ali se sada stvar bitno promijenila, jer je iz sirijskog grada Raka stigao poziv na terorističke akcije u “Alpskoj republici”. Prema Službi za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT), ti pozivi dolaze iz  vodećih krugova ISIL-a.

Do sada Austrija nije važila za političku metu napada ISIL-a, ali su u međuvremenu dva Austrijanca ušla u vodeći krug Islamske države, zbog čega direktor BVT Peter Gridling ukazuje da bi to moglo značiti da postoje razmišljanja o pripremi terorističkih aktivnosti.

Nakon prijetnji ISIL-a protiv Velike Britanije, Njemačke i SAD, sada je i Austrija na listi potencijalnih meta.

Njemačka služba za borbu protiv terorizma otkrila je prijetnju austrijskog džihadiste Mohameda Mahmuda, koji je preko Twitera pozvao na “klanje nevjernika u Austriji”.

Austrijske vlasti tu prijetnju shvaćaju ozbiljno, jer je Mahmud među vodećim kadrovima ISIL-a.

On je u Beču bio četiri godine u zatvoru zato što je prijetio austrijskoj državi u ime Al kaide. Nakon izdržane kazne on je 2011.otišao u Njemačkoj, gdje je vodio selafističku državu, prije nego što se otisnuo u Egipat.

Prilikom pokušaja ilegalnog prelaska granice ka Siriji on je uhićen u Turskoj, ali ga je Ankara ubrzo pustila iz pritvora i pretpostavlja se da je zamijenjen za turske taoce koje je držala Islamska država.

Ministarstvo unutarnjih  poslova Austrije ne želi u vezi toga davati nikakve informacije.

Trenutno pripadnici Ministarstva nadziru 67 potencijalnih terorista, odnosno povratnika sa ratnih područja.

Beč, koji je sjedište brojnih međunarodnih organizacija, mogao bi biti glavna meta terorističkih napada, zbog čega je u tom gradu povećan stupanj pripavnosti policije.

Svakodnevno 1.500 policajaca, za jednu trećinu više nego uobičajeno, brine o sigurnosti, posebno patrolama potencijalnih meta kao što su stanice gradskog prometa, željezničke stanice, vjerske ustanove, veleposlanstva, škole, medijske ustanove.

Tako je strogi centar grada, uvršten u zonu visoke opasnosti. Policija je na tom mjestu neprestano prisutna i nadzire trg, tražeći sumnjive osobe.