Published On: Uto, kol 14th, 2018

Beč najbolji grad za život i rad na svijetu

Ovo je prvi put da je jedna europska metropola prva na ljestvici koju svake godine sastavlja Ekonomska obavještajna jedinica. Melbourne je dominirao u prethodnih sedam godina.

Svake godine 140 gradova dobivaju ocjene do 100 prema nizu faktora, poput životnog standarda, kriminala, prometne infrastrukture, pristupa obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i političkoj i ekonomskoj stabilnosti.

Beč je dobio ocjenu od “skoro idealnih” 99,1, Melbourne 98,4, a japanska Osaka je na trećem mjestu, prenio je AFP.

Australija i Kanada dominiraju, svaka s po tri grada u prvih deset. Sydney je peti, Adelaide deseti, a kanadski Calgary, Vancouver i Toronto zauzimaju četvrto, šesto i sedmo mjesto.

“Najbolje su ocijenjeni gradovi srednje veličine u bogatijim zemljama”, navode istraživači u svom izvještaju.

Napominju da nekoliko gradova iz prvih deset ima relativno nisku gustoću naseljenosti, što omogućava “mnoge rekreativne aktivnosti bez poticaja za visoku stopu kriminala ili preopterećenja infrastrukture”.

Najbolje ocijenjeni australski i kanadski gradovi imaju stopu naseljenosti od 3,2 do četiri osobe po kilometru kvadratnom, dok je svjetski prosjek 58.

Japan je jedni izuzetak sa Osakom i Tokiom, koji je na sedmom mjestu, s prosječnom gustoćom naseljenosti od 347 ljudi po kilometru kvadratnom, ali i s veoma razvijenim saobraćajnim mrežama i visokim životnim standardom.

Kopenhagen je drugi europski grad u prvih deset, a zauzeo je devetu poziciju.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare