Published On: Pet, svi 22nd, 2020

BBC posvetio tekst instalaciji “SLOGA” i Etno selu Čardaci

Jedan od vodećih svjetskih medija, BBC, posvetio je tekst instalaciji “SLOGA” i Etno selu Čardaci.

BBC je naveo kako je ova instalacija pobudila velik interes domaće, ali sada već i svjetske javnosti. Tekst BBC-a možete pročitati pod naslovom Bosnian art installation makes a splash.

“Poruka je jednostavna, živimo u zemlji koja vrlo sporo napreduje i odgovara na izazove i teškoće koje nam život donosi. Instalaciju je izazvao koronavirus koji je otkrio sve slabosti našeg društva i našeg sustava. Koristi se satirom kako bi pokazala da ovdje ima duha i dovoljno kritične mase da stvari pokrene u pozitivnom smjeru”, kazao je za BBC, između ostalog, vlasnik ovog turističkog kompleksa, Mirko Šakić.

Uz ukazivanje na probleme s kojim se suočilo naše društvo, nema sumnje kako je ovaj potez izazvao veliku pažnju javnosti. Gotovo svaki relevantan medij iz BiH, ali i zemalja okruženja prenio je informaciju o instalaciji i Etno selu Čardaci, a BBC je samo “šlag na kraju”. Svaka čast! . piše vitez.info

Danas je postavljena nova instalacija:

Takva je BIH zemlja. Najsuvremeniji suvremeni umjetnici djeluju u etno selima. U nekim drugima za ovakav rad bi bili nagrađeni od države. U BIH pak, umjetnik je zbog instalacije na privatnoj imovini, dobio prijetnju od bošnjačkog dvoglavog predsjednika države. Željka Džaferovića.