Published On: Pet, lip 17th, 2022

BBC: Ove izjave Lavrova nisu točne

RUSKI ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov dao je veliki intervju za BBC, a oni su provjerili valjanost nekih njegovih tvrdnji u vezi s ratom u Ukrajini. Slijede neki od njegovih navoda.

“Uvlačenje Ukrajine u NATO bio je kriminalni čin”

U slučaju da Ukrajina postane članica NATO-a, savez bi je bio dužan braniti od napada Rusije ili drugih protivnika. NATO nije rasporedio nikakve borbene trupe u Ukrajinu, ali se suradnja produbila od 2014.

Članice NATO-a podržale su Ukrajinu opremom i obukom nakon ruske aneksije Krima, a strani vojni treneri bili su prisutni u zemlji. “Jasno je da Ukrajina nije članica NATO-a, mi to razumijemo”, rekao je još u ožujku ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

“Nismo napali Ukrajinu, proglasili smo specijalnu vojnu operaciju”

Dana 24. veljače ruske snage započele su sveobuhvatni napad na Ukrajinu, ciljajući mjesta diljem zemlje. Početkom ožujka Rusija je donijela zakon prema kojem je objavljivanje “lažnih informacija” o tome što radi ruska vojska kažnjivo s do 15 godina zatvora.

U praksi to znači kaznu za prijavljivanje bilo čega što dovodi u pitanje narativ Kremlja o njegovoj kampanji u Ukrajini. Mediji u Rusiji imaju zabranu da to nazivaju “ratom” ili “invazijom”. Potrebna službena terminologija je “specijalna vojna operacija”.

“Prema međunarodnom pravu, plaćenici nisu priznati kao borci”

Zakoni o ratu iz Ženevske konvencije daju “borbeni imunitet” ratnim zarobljenicima. Plaćenici (strani borci koji nisu dio regularne vojske, angažirani za poduzimanje vojnih operacija) nisu obuhvaćeni ovom zakonskom zaštitom.

Lavrov je govorio o dvojici Britanaca koji su zarobljeni u istočnoj Ukrajini. Obojica muškaraca žive u Ukrajini od 2018. Njihove obitelji kažu da su dugogodišnji pripadnici ukrajinske vojske i da ih stoga treba zaštititi. Strani državljani koji su pripadnici oružanih snaga druge zemlje imaju prava kao ratni zarobljenici u slučaju da budu zarobljeni.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
🇵🇾👍🇵🇾
🇵🇾👍🇵🇾
1 mjesec prije

Samo muslimani-p,otu,rice bez moždanih ćelija vjeruju BBC.. 😁