Published On: Wed, Jul 5th, 2017

BBC: Moskva i Peking jasno poručili Zapadu da budućnost pripada njima

Na putu na summit skupine G20 se kineski predsjednik Xi Jinping neće slučajno zaustaviti u Moskvi i razgovarati s predsjednikom Vladimirom Putinom u Kremlju, prenosi BBC. Rusija i Kina su ostatku svijeta jasno poručili da su danas ključni partneri i da na međunarodnoj sceni namjeravaju djelovati jednoglasno, napisao je stručnjak britanskog analitičkog centra “Verisk Maplecroft”, Daragh McDowell.

Trgovinski odnosi između Rusije i Kine će biti glavna tema u razgovorima Vladimira Putina i predsjednika Xi Jinping u Moskvi, javlja BBC, te dodaje kako će se u Kremlju ruski i kineski lideri sastati uoči summita G20, koji u petak počinje u Hamburgu.

Vladimir Putin i Xi Jinping su izabrali vrlo zanimljiv trenutak za sastanak u Moskvi,  “baš na putu za Hamburg”, za BBC je izjavio McDowell.

Prema njegovim riječima, Moskva i Peking ovim jasno ostatku svijeta poručuju da su danas ključni partneri i da na međunarodnoj sceni namjeravaju djelovati u jedan glas.

Rusija treba uravnotežiti odnose sa Zapadom, rekao je McDowell. Kina, po njegovom mišljenju, pokušava pokazati da Peking nije običan igrač na međunarodnoj sceni i kako od sada Kina postavlja pravila igre.

Britanski stručnjak je također naglasio kako su sastankom u Moskvi, uoči summita G20 u Hamburgu, Kina i Rusija u određenoj mjeri Zapadu poručili: “Vi ste bili centar moći jučer. Danas smo to mi. U budućnosti ćemo također biti mi.