Published On: Pon, lip 1st, 2015

BBC: Mapu Bliskog istoka mijenjaju džihadisti

Skoro stoljeće nakon što su granice na Bliskom istoku formirali britanski i francuski kolonijalisti, ove granice počele su postepeno da se mijenjaju.

Granice koje su stvorili London i Pariz zamijenili su nacrti teritorija džihadista, nacionalista, pobunjenika i gospodara rata, piše BBC.

Granica između Iraka i Sirije je pod kontrolom Islamske države, sirijski Kurdi se bore za svoju autonomiju u Iraku, a etnički i religijski pobunjenici haraju Libijom i Jemenom, piše B92.

Kako  navodi BBC, nekada moćni glavni gradovi u ovim državama postali su irelevantni.

Ostatak svijeta i dalje može obrazovati veleposlanstva u ovim državama, ali ne postoje stabilna ministarstva ovih zemalja sa kojima bi mogle stupiti u kontakt.
Vlade u Damsaku, Sani i Bagdadu više nisu u mogućnosti da svoju volju izrazi na većim dijelovima teritorije u svojim državama.

”Države koje postoje na ovoj teritoriji više nemaju monopol upotrebe sile”, rekao je profesor Favaz Gerges sa Londonske škole za ekonomiju i političke znanosti.
To znači da se neke središnje vlade sada oslanjaju samo na vojsku i neke nedržavne aktere koji bi trebalo da ih brane.

Čak i najdragocjeniji izvor na Bliskom istoku, nafta, izmiče Vladinoj kontroli.
Kako  se navodi, postoji mnogo načina na koje se vrši ilegalna preprodaja nafte i plina u cijelom regiji.

U ovisnosti točke s koje promatraju Bliski istok, analitičari smatraju da ovu regiju sada karakterizira manjak demokracije, postkolonijalizam, korupcija, loši obrazovni standardi, i uspon radikalnog islama.

Kako  piše BBC, u prošlim vremenima velike svjetske sile uspijejevale su da utječu na situaciju i čine zemlje Bliskog istoka, ali sada ni Washington ni Moskva nisu sposobni  stabilizirati situacije u Siriji, Libiji, Jemenu ili Iraku.
Pitanje koje najveći broj zapadnih diplomata postavlja jeste da li zemlje poput Egipta, Jordana, Bahreina, pa čak i Saudijske Arabije mogu zadržati ili obnoviti poredak.

Većina zemalja na Bliskom istoku je svoje granice dobila nakon Prvog svjetskog rata, a najveća promjena od tada došla je nastankom Izraela 1948. godine.
Kako  piše BBC, i u samom Izraelu postoje sporenja oko granica, a o novim granicama “sanjaju” Palestinci.

‘Oni vide kaos u Iraku i Siriji i ovu odvratnu mašinu koja se naziva Islamska država kao jedinog igrača koji može dovesti do promjena koji bi možda imali i korist za Palestince”, rekla je Rouzmeri Holis sa Sveučilišta u Londonu.
Bliski istok suočava se sa godinama kaosa, a mnogi u regiji se vode religijom ili ideologijom.

Za njih cilj nije, kako piše BBC, promjena linija na karti, već promjena načina na koji će društvo biti organizirano.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare