Published On: Fri, Oct 9th, 2015

BAVARSKA PRIJETI MERKEL: Zatvoriti ćemo granicu za izbjeglice

Bavarska vlada namjerava donijeti mjere za zaustavljanje dotoka izbjeglica, pa makar time prekršila njemačke i europske zakone, objavio je ugledni njemački tjednik Spiegel.

Na granicama će biti uspostavljene tranzitne zone, poput onih u zračnim lukama, kako bi se spriječio prolaz izbjeglicama. Granična kontrola je u nadležnosti njemačke savezne policije, ali je bavarska vlada spremna svoju policiju poslati na novouspostavljene tampon zone prema Austriji. Izbjeglice koje dolaze preko Bavarske – a te su u većini – autobusima će biti vraćene u susjedne zemlje, prenosi Spiegel Online.

Kao treću mjeru, bavarska vlada planira osigurati besplatne vlakove kojima bi se izbjeglice iz Bavarske prebacivale u druge dijelove Njemačke.

Njemačka kancelarka Angela Merkel protivi se zatvaranju granice. Nagađa se da se svakako granica neće zatvoriti prije ponedjeljka, kako pogoršanje krize ne bi dalo vjetar u leđa ekstremno desnoj Slobodarskoj stranci (FPÖ) uoči lokalnih izbora u Beču u nedjelju.

U Bavarsku je od 1. rujna do 3. listopada došlo 225.000 izbjeglica – rekao je bavarski premijer Horst Seehofer. On je i predsjednik bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), koalicijskog partnera Demokršćanske stranke (CDU) Angele Merkel, prenosi Jutarnji list./HMS/