Published On: Pet, stu 4th, 2016

BAUK: Pod istragom 28 osoba, uhićeni i pritvoreni samo Hrvati, to je indikativno

bauk-595x340 (1)
Održana je zatvorena sjednica Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora na kojoj se raspravljalo o pravosudnoj suradnji Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, prenosi Hrvatski Medijski Servis.
Glavni državni odvjetnik hrvatske Dinko Cvitan rekao je da je sve “što se tiče pristupa arhivi išlo na temelju sporazuma iz 2005 godine”. Dodao je i kako se ne dolazi u arhivu i uzima dokumente te kako su to priče za malu djecu. -Ovdje nije podignuta optužnica, ovdje se vodi istraga. Za uhićenja sam saznao iz medija kada i vi. Državno odvjetništvo za ovaj slučaj na može učiniti ništa i ja nisam mogao učiniti ništa, kazao je.
Naglasio je, kako javlja Hrvatska televizija, kako ne zna poštuje li se pravna procedura, jer nema dokumente. Mi smo zatražili određena pojašnjenja.
“Činjenica je da su neki pripadnici različitih identiteta. Činjenica je da je bio upit za 28 državljana, a istraga se odnosi na 10 osoba hrvatske nacionalnosti, dok su ostali nestali, kazao je Glavni državni odvjetnik.
Predsjednik Odbora za pravosuđe Arsen Bauk (SDP) kazao je da je Odbor za pravosuđe dobio vrlo iscrpna izvješća te kako je ocijena da suradnja s tužiteljstvom BiH ide vrlo dobro. Što se tiče procesuiranja zločina ukazano je neprihvatljive informacije u smislu istraga koje se vode za razdoblje od 1992. do 1994. godine.
Što se tiče konkretnog slučaja odobren je zahtjev za 28 osoba, a istraga i pritvor su određeni za samo deset i to osoba hrvatske nacionalnosti. Možemo reći da je to indikativno, rekao je Bauk. -Onog trena kada tijela RH utvrde da u postupanju organa BiH postoji diskriminacija u postupanju prema osobama hrvatske nacionalnosti dužni smo reagirati, kazao je Bauk.
Dodao je da je suradnja tužiteljstava Republike Hrvatske i BiH uspostavljena u vrijeme pristupanja RH Europskoj Uniji. Pripremit ćemo određene zaključke i vidjet ćemo da li će nešto od toga ići na plenarnu sjednicu te kakve će biti daljnje aktivnosti Sabora po tom pitanju, kazao je predsjednik Odbora za pravosuđe./HMS/