Published On: Pet, srp 9th, 2021
#3rd |

BAŠ SMO SLUČAJ: “Pokorni puk” Crkve zaključao vrata crkve zbog neslaganja s kadrovskom politikom Crkve

Što  vidimo na ovoj slici? Antivakser prosvjed? Pobunu građana uz granicu s RH zbog režima prelaska? Prosvjed protiv FTV pretplate? Antikorupcijski prosvjed? Osnivačku skupštinu pokreta “Možemo” u Grudama?

Ne.

Katolici Šipovače, vjernici Crkve Katoličke, sluge Kristove u Kristu, prosvjeduju protiv najobičnije kadrovske odluke Crkve Katoličke da na toj župi zamijeni svećenika nekim drugim svećenikom.

Slično nešto događalo se ranije u drugim župama Gruda kada su sada već bivši franjevci skupa s narodom odbili poslušati volju Vatikana.

Potom je sav bijes svaljen na biskupa.

Da se razumijemo, niti jedan takav prosvjed nije samoiznikao u narodu i uvijek je bio potpaljen od samog svećenika koji bi odbio premještaj. Narod bi taj i takav koristio za emotivnu ucjenu, potom bi ga potakao za podrivanje sukoba s biskupom. Narodu se potom biskupa predstavi kao Zloga  a Mjesnog svećenika kao anđela i mučenika Manipulacijom nad narodom mjesni svećenik tako dobije još koju godinu praznog ilegalnog hoda u istoj župi a narod plati cijenu. Narodu se u međuvremenu ukine valjanost budućih sakramenata a hijerarhija Crkve se uruši. Pobunjeni svećenik potom umre. Crkva se  ponovno blagoslovi i na župu se dovede novi svećenik. I evangelizacija počinje ispočetka.

Šipovača je tako krenula tim putem.

“Nakon što su se iz Biskupskog ordinarijata u Mostaru oglušili na potpisivanu peticiju, na molbe upućene biskupu mons. Petru Paliću te na održani molitveni skup potpore za don Dragu Ćurkovića, vjernici su se u subotu jutro okupili na svetoj misi koju je u župnoj crkvi održao don Drago pred odlazak iz župe po naredbi biskupa Palića. Vjernici su se u suzama oprostili od don Drage, a potom promijenili brave i zaključali župnu crkvu u Šipovači kao i jedinu područnu crkvu ove župe u Dolama” stoji na portalu grude.com.

Koji inače jako nepristrano  prati Hercegovački slučaj te pri tome na neki način gotovo pod aureolu svetosti dovodi onih par ex franjevaca koji su se odbili pokoriti Apostolskom Vjerovanju Crkve Katoličke.

U kojem jasno stoji “—Vjerujem u jednu svetu, katoličku i apostolsku Crkvu…”.

Za nepućene, i nevjerne čitatelje ovo “apostolsku” konkretno znači da molitvom tog vjerovanja pristaješ na pokoravanje hijerarhijskoj volji Svete Stolice.

Dakle biskupovu odluku pa i Papinu nećeš propitivati.

Baš onako kako je Papa rekao međugorskom župniku stanovitom Šakoti, kad je ovaj klekao pred njega “Budite pokorni”. Šakota se tim riječima naime pohvalio u medijima na 40 godinu međugorskih “ukazanja”  ne shvativši što mu je Papa uopće rekao. Ili se barem nadavši da čitatelji neće shvatiti.

Jer da je poslušao njegovu rečenicu, kojom se prihodno hvali, onda na misama u Međugorju ne bi dopustio da se spominju poruke tzv ukazanja budući da oko njih Vatikan ima jasan stav još od Benedikta. Stav koji do sada nije mijenjao.  Osim toga upravo je nespominjanje ukazanja bio uvjet da Vatikan  odobri hodočašća  vjernika u Međugorje.

Kao mjesto molitve, susreta, ispovjedi. U župi svetog Jakova. Ne kao mjesto ukazanja. Pogotovo ne mjesto u kojem se riječi s “ukazanja” uvode u misna čitanja i tumače kao Evanđelje. Izgleda da fra Šakota to uopće nije razumio a kakve će biti posljedice po Međugorje nakon što su gotovo svi svećenici na misama spominjali “poruku od Petka”, možemo samo nagađati.

No, što bi onda običan vjerni narod razumio što je pokornost Crkvi, što je katekizam, što je smisao koje molitve ,  kad najobičnije Vatikanske smjernice ne razumiju župnici po Hercegovini?

Ukratko , dragi narode, ako ti je tvoj svećenik sjajan to ne znači da i drugi katolici drugih župa nemaju pravo na njega. Idi kod njeg na mise u novu župu kad ti je tako važan. Naprosto nećeš zazidavati crkve da ga zadržiš, organizirati otmice biskupa, nazivati ga KGB agentom, papu Sotonom i zaštitnikom pedofila, kao neki čapljinski fratri itd.

Ako ti Papa kaže – nema priče o ukazanjima s nivoa oltara, onda te priče nema čovječe, ako ti kaže dolazi novi svećenik, ovaj ide, onda se tome pokoravaš. To si uostalom potvrdio u sakramentu Krizme.

I to je to. Il si vjernik il nisi. Ako jesi poštuj Vjerovanje. Poštuj Crkvu.

Ako nisi, nazidaj sebi svoju privatnu crkvu onako kao Ex Fra Tomislav Vlašić pa je zaključavaj, otključavaj, dovodi trebe u nju, pravi tulume, komuniciraj s vanzemaljcima,  al okani se tuđih crkava.

Jer sve ove crkve koje su pojedini nevaljali svećenici  i danas okupirali manipulirajući narodom, zavađajući ga s Majkom Crkvom,  nisu njihove, niti su za njih zidane, nastale su kroz hijerarhijsku volju Svete Stolice. Vatikanske su.

Ali avaj…

Iz Šipovače su poručili su kako će kontaktirati samog papu Franju.

Dakle između ostalih obveza koje ima, Papa Franjo morat će Šipovčanima pojasniti zašto je dozvolio da Don Drago ide ća.

Vjernici su se, kako rekoše u suzama oprostili od don Drage, a potom promijenili brave i zaključali župnu crkvu u Šipovači kao i jedinu područnu crkvu ove župe u Dolama.

U zaključanoj Crkvi svetohranište je tako ostalo samo. I zaključano.A misa će biti onda kad  se ovom plenumu građana  pojasni da nije u redu zaključavati tuđu kuću. U ovom konkretnom slučaju kuću Kristovu. I Krista ostavljati samog u njoj. Zaključanog.

……….

Što čovjek više promatra hipokriziju vjere u Grudama, i ne samo u Grudama, i ono u što se ona pretvara širom Hercegovine, možda je bolje, zasad, da Krist ostane sam u kući Oca svojega.

Nama je neugodno najviše zbog njega. Jer bijaše to jedan fascinantan lik.

Ne znamo jel njemu neugodno zbog nas. Nadamo se stoga da nas uopće ne primjećuje. Da je prezauzet drugim obvezama ovih dana. I da će navrnuti kad se malo sredimo.

 

Za to vrijeme, dok vjernici Šipovače udaraju na autoritet Vatikana, neki čovjek, kujundžija iz Sarajeva, napravio je prelijepi srebrni odlijev Srebreničkog cvijeta kojeg će pokloniti Bidenu u nadi da će ga ovaj US predsjednik postaviti u ovalni ured.

Mnogo smo dakle jaki. Dok mi ucjenjujemo Vatikan, jer smo bre jaki, Sarajevske zanatlije mole US predsjednika da primi poklon.

Čuj mole ga?

Umjesto da se ugleda na Šipovačke i čapljinske katolibane. I kaže mu dedera da si stavio ovo u Ovalni, inače neće bit dobro.

Tako se radi sa svjeckiN silama. Eno vidite Pape, još se oporavlja čoek od Šipovačkog ultimatuma.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x