Published On: Sri, ruj 1st, 2021

UMJETNOST U SLUŽBI BARUNIZACIJE DRUŠTVA: Kipar, autor Domagojeve lađe načinio je i Čovićevu bistu “On je za mene velikan i ovo je tek početak”

Dragan Čović dobit će još jedan poklon od svog poklonika koji će ga pak medijski koštati u medijima koji se profesionalno bave njegovom i Dodikovom ridikulizacijom. Ne i onom kuće  Izetbegovićevih.

Nakon počasnog doktorata zagrebačkog sveučilišta i obiteljskog grba, koji su mu upotpunili kolekciju bižuterije, predsjednik HDZ-a BiH moći će se pohvaliti umjetničkim prikazom svoga lika, za što je zaslužan Stjepan Skoko, bivši dekan širokobriješke Akademije likovnih umjetnosti, piše Index.hr

Skoko ne samo što je potvrdio autentičnost fotografije dostupne na društvenim mrežama, na kojoj je “skulpturalni, trodimenzionalni prikaz” prvog među bosanskohercegovačkim HDZ-ovcima, nego je za Index fotografirao rad u završnoj fazi te objasnio kontekst nastanka.

-Kipar smatra da je Čović hrvatski velikan

“Nije narudžba, to je moj projekt deset hrvatskih velikana i tri prijatelja. S Čovićem sam počeo”, informirao nas je za početak Skoko, a nas je zanimalo spada li Čović u velikane ili prijatelje. “On je među velikanima, znači prvi hrvatski velikan, a ostalo je tajna kako će se razvijati projekt s obzirom na to da je to moj projekt, nije državni, ničiji. To je serija portreta po mogućnosti s klasičnim materijalima, tradicionalnim, recimo bronca, kamen, ali ne znam gdje će me odvesti. Ima mogućnosti i novih materijala. Čović je tu negdje, portretski pri kraju”, govori.

Interesiralo  je Index i zna li model za nastanak djela. Autor je bio manje decidiran:

 “Ja mislim da on znade. Kontaktirali smo.” Konačno, zapazio je kako ćemo tek kad rad bude gotov znati je li Čović zadovoljan, što je i logično.

Index dalje iznosi laž. Tvrde da je Čović osobno naručio i grb, te da spominju već izlizanu epizodu oko Heliodroma.

Čović naime nije osobnp naručio grb, nije niti znao za to, a u istraživačkom tekstu portala Novossti niti jedan od zatvorenika Heliodroma ne optužuje Čovića.

Očito je da se mediji na Komšićevom platnom spisku bave novinarskim “ubijanjem karaktera”.

Istovremeno nitko se u RH ne bavi kičerajem primjerice klana Izetbegović, potrošenih milijun maraka , Erdoganom na svadbi, Komšićevim prijetnjama Pelješcu, plakatom koji je stajao pred njim a na kojem se pozivalo na ubijanje KGK i Čovića. Tek je prenešeno da je na Izetbegovićevoj svadbi sviralo “Bella Ciao”. Vođe jedine proterorističke partije na tlu Europe tako su predstavljeni kao mladi antifašisti.

Komšić takve tekstove za kompromitaciju Izetbegovića ne plaća. Ta od njeg živi.

Čović s druge strane niti komentira niti reagira na medije u RH a njegove ulizice iz puste ljubavi prema njemu i svojim ingenioznim poklonima služe kao materijal Komšićevim medjima i novinarima u RH za ridikulizaciju lidera Hrvata u BIH.

Čime se posredno stvara osjećaj neempatije i odbojnosti prema hrvatskom pitanju u BIH.

I svi zadovoljni.

Na koncu, riječ-dvije i o Skoki. Rođen je 1959. godine. Školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu završio je 1979. godine, kiparstvo je diplomirao 1986. godine na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Vjekoslava Rukljača.Redoviti je profesor i voditelj kiparske klase na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, član Hrvatskog likovnog društva postao je 1987. godine, prvu samostalnu izložbu imao je još 1985. godine u Splitu. Na javnim mjestima u brojnim hrvatskim i hercegovačkim gradovima i gradićima postavljene su razne njegove skulpture: Domagojeva je lađa u saboru, Domagojev strijelac u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici, Histrion na splitskoj Mihovilovoj širini. Nije poznato gdje će biti izložen Čović.

Ante Tomić je baš, ali baš, popizdio na Čovićev grb

guest
nije obvezno
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
19
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x