Published On: Pon, ruj 26th, 2016

BARDOŠ: Teško će stvoriti stabilnu BIH na osnovu nasilne međunarodne implementacije programa jednog naroda

BEOGRAD – Američki stručnjak za politiku Balkana i pitanja bezbjednosti Gordon Bardoš ocijenio je da nije nikakvo iznenađenje da BiH po glavi stanovnika ima više džihadista, nego bilo koja druga zemlja u Evropi, ali da međunarodi službenici očigledno misle da je datum nekog praznika važnija prijetnja od terorističke “Islamske države” ili Al Quaide.
Bardoš u tekstu za beogradsku “Politiku” navodi da je u BiH prisutan sistem pravosuđa kao za vrijeme Otomanske imperije, kada je vladalo pravilo “kadija te tuži, kadija ti sudi”.
Bardoš, koji je predsjednik SEEREKON-a, konzultantske kompanije za politički i strateški rizik, specijalizirane za jugoistočnu Evropu, navodi da je danas javna tajna da SDA, partija bivšeg islamističkog predsjednika BiH Alije Izetbegovića, kontrolišra Tužilaštvo BiH i, uopće sudski sistem.
On ističe da je teško shvatiti da međunarodni predstavnici pristaju na to da SDA ima takvu kontrolu nad pravosudnim sistemom u BiH, pogotovo ako se uzme u obzir da su američki službenici prije 15 godin prijetili da će proglasiti SDA terorističkom zbog širokih veza Alije Izetbegovića sa poznatim međunarodnim teroristima.
Bardoš naglašava da u svemu ovome europski službenici sporo uočavaju sigurnosne rizike za svoje zemlje, te podsjeća da su od 2000. do 2004. godine sarajevske vlasti odbile čak 40 pokušaja Haaškog tužiteljstva da im se dostavi dokumentacija o odredu “El Mudžahedin”.
Podsjećajući da Ustavni sud BiH stalno potvrđuje prijedloge visokog predstavnika, Bardoš je ocijenio da međunarodni dužnosnici i uz tri strana i dvoje bošnjačkih sudija, implementiraju političku agendu stvaranja centralizirane, unitarne države.
On je istaknuo da sadašnji problemi samo potvrđuju historijsku sliku pravde u BiH, koja se ilustrira poslovicom “kadija te tuži, kadija ti sudi” te podsjetio na tekst historičara Noela Malcolma da su u otomanskom sistemu kršćani tretirani kao građani drugog reda i da nije bilo dopušteno svjedočenje kršćanina protiv muslimana.
Bardoš dodaje da je austro-njemačka politika na Balkanu nastavila po pravilima Otomanske imperije i sa “kultom muslimanskog prvenstva” u BiH, a da je slično primjenjivao i Hitler u onome što je označeno kao “pozitivna muslimanska politika” sve s ciljem pridobijanja simpatija muslimanskog svijeta.
“Nažalost, danas se mali broj međunarodnih zvaničnika pita da li je zaista moguće stvoriti stabilnu BiH na osnovu nasilne međunarodne implementacije programa jednog naroda u BiH ili je bolje inzistirati na istinskoj suradnji i kompromisu”, kaže Bardoš.
On ističe da ovako naglašeno pristrana politika samo blokira nezavisno pravosuđe, koje je nužno za istinsko pomirenje i da vlasti BiH ne uspijevaju da izgrade pravni sistem koji bi uživao povjerenje svih građana BiH.
Govoreći o apsurdu pravosuđa u BiH, Bardoš pominje primjer pokušaja ubojstva premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici, te dodaje da je to događaj bez presedana u skorijoj diplomatskoj historiji da jedna država odbija da goni počinitelje pokušaja javnog linča premijera druge susjedne države.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>