Published On: Uto, lis 13th, 2015

Barbarski rituali: Djevojčicama “ravnaju” grudi vrućim kamenjem

Brutalni ritual pod nazivom “peglanje grudi” provodi se na djevojčicama u Kamerunu, Nigeriji i Južnoafričkoj Republici, a kako kažu pripadnici naroda koji i dalje “njeguju” tu tradiciju, to čine kako bi zaštitili svoje djevojke od silovanja i seksualnog zlostavljanja.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, ovim činom pogođeno je 3,8 miliona žena širom svijeta. U procesu se koristi veliko kamenje, čekić ili lopatica koje se zagriju i potom pritišću na grudi. Ovim procesom, tvrde pripadnici naroda, adolescentice izgledaju manje ženstveno.
U 58 posto slučajeva, osobe koje sprovode taj čina su majke, što ih čini primarnim zlostavljačima. Na ovaj način, vjeruju oni, sprječavaju i preranu trudnoću.
Majke često dozvoljavaju provođenje ovih rituala kako bi uklonile znakove puberteta da bi njihove kćerke mogle nastaviti školovanje, a ne da ih se smatra spremnim za brak. Međutim, to se smatra skrivenim zlostavljanjem.
“Peglanje grudi često je dobro čuvana tajna između majke i kćerke. Očevi često nisu svjesni toga. Djevojčice vjeruju da im majke to rade za njihovo dobro i šute. Samim time nema posljedica”, navodi se na portalu organizacije Razvoj žena i djevojaka koja sarađuje sa policijom, socijalnim službama, ljekarima i školama kako bi podigli svijest o “peglanju grudi”.
Zbog ovog čina djevojke imaju veliki broj zdravstvenih problema, a mogu dobiti i rak. Nerijetko ostaju potpuno bez grudi.
Bogatije porodice koriste elastični kaiš kojim se grudi pritišću i zbog toga ne rastu.
“Adolescentice su traumatizirane i izbezumljene. To ozbiljno ošteti njihov fizički integritet, ali i društveno i psihološko blagostanje. Moramo to zaustaviti”, kažu iz organizacije. (klix.ba)

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare