Published On: Čet, ruj 12th, 2019

BARBARIĆ: Ako su kanadski ili belgijski model “fašizam”, vrijeme je da krenemo s tim “fašizmom”

Predstavljač zbornika radova sa znanstvenog skupa “Eurospki ustav za BiH” bio je i doc. dr. Dražen Barbarić sa Sveučilišta u Mostaru.  On je kazao kako postoji jedna ozbiljna kampanja za diskreditiranjem konferencije pa tako i zbornika koja dominantno dolazi iz Sarajeva, javlja reporter Htvatskog Medisjkog Setvisa.

Barbarić ističe da su skupom i zbornikom otvorena  pitanja koja najviše tište ovu državu. Povratnih reakcija jednostavno nije ni moglo biti, ako se u obzir uzme kontekst.

“Ne treba bježati od toga da se nad Hrvatima kao nacijom provodi strukturalno nasilje. Hrvatski politički predstavnici ne odgovaraju balvanima i blokadama prometnica nego zbornicima radova i konferencijama. Zbornik nije skup žalopojki ni otrovnih strelica usmjeren prema onima koji šalju te strelice. Zbornik je zamišljen kao podloga izgradnji funkcionalnijeg društva. On je priručnik za nastavak borbe za jedankopravan status Hrvata u BiH”, rekao je Barbarić.

Barbarić kaže kako su se autori  vodili najvišim dosezima europske civilizacije.

On je napomenuo kako se Dnevnik FTV-a od 1. ožujka (obljetnica održavanja referenduma sa samostalnost BiH) bavio samo građanštinom i da se urednica istoga zgražala nad činjenicom da nije provedena presuda Sejdić-FInci, dok nije ni spomenuta presuda Ljubić koja govori o legitimnom predstavljanju.

Barbarić je naglasio kako je presuda Sejdić-Finci  na neki način u disbalansu sa kontekstom u kojem je BiH nastala te je predstavio izdvojena mišljenja sudaca koji su bili usmjereni k tome da implamentacija takve presude ide ka podrivanju ustavnih temelja BiH.

“Ljiljana Mijović naglašava da je sud zanemario kontekst u kojem je nastala BiH. -Ako se ta diskriminacija odnosi i na Dom naroda onda zašto se isto ne prenese na Dom naroda ili na Bundestrat, piše Mijović”, rekao je Barbarić dodavši:

-Veličanje četništva i pozivanje na legitimno predstavljanje ne mogu se nazivati nikako nego fašizmom – citirao je Barbarić predsjednika SDP-a Nermina Nikšića naglasivši da, ako su takvi belgijski, kanadski, i različiti modeli decentralizacije fašizam onda je vrijeme da krenemo s tim fašizmom zaključio je Barbarić./HMS/

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x