Banke će podizati tužbe nakon tri neplaćene rate

Federalni parlament uskoro bi trebao odlučivati o novom zakonu o zaštiti jamaca. I dok se čeka da procedure budu okončane, reakcije na ovaj akt stižu sa svih strana. Udruženje banaka u BiH i Udruženje za zaštitu jamaca slažu se u tome kako je potrebna bolja zaštita korisnicima bankarskih usluga i korisnicima kredita, piše Večernji list.

I to je jedina stvar oko koje se slažu. Oko toga kako građane treba zaštititi ove dvije strane nemaju suglasnosti. Dapače, stavovi su sasvim oprečni. Udruženje banaka je nedavno objavilo nekoliko stavki zbog kojih je prijedlog zakona o zaštiti jamaca poguban po bankarski sektor u Federaciji.

Prigovor banaka

– Zakon ukida pravo građanima u FBiH da budu jamci po slobodnoj volji, a tvrtkama da koriste jamstvo u poslovnim transakcijama. Samim tim ukida se jedan od najjeftinijih vidova osiguranja kod ugovaranja kredita. Zakon će poskupiti kredite građanima FBiH, jer će morati imati nekretninu, ili zalog da bi bili kreditno sposobni. Zakon se primjenjuje samo u jednom entitetu, dok u drugom takva ograničenja ne postoje, te sve one koji žele jeftiniji kredit upućuje u drugi entitet – ističu u Udruženju banaka BiH.
 
Oni izražavaju svoje opredjeljenje i podršku svim aktivnostima koje vode boljoj zaštiti korisnika bankarskih usluga, kako onih koji polažu svoj novac u banke tako i onih koji uzimaju kredite od banaka. – Predloženi zakon nudi upravo suprotno i korak je nazad u izgradnji učinkovitog pravnog sustava kao temelja učinkovite ekonomije – zaključili su u Udruženju banaka BiH. S druge strane, udruženje jamaca je zadovoljno prijedlogom zakona o zaštiti jamaca u Federaciji. Predsjednik ove organizacije Joco Cvjetković nam je rekao kako je priča o donošenju ovoga zakona pokrenuta upravo zahvaljujući ovom udruženju, te kako postoji volja nove većine za usvajanjem ovoga akta.

Naglasak na dužniku

– Glavnina priče je u tome da se iscrpe sve mogućnosti naplate kredita od dužnika, a da se tek onda ide prema jamcu. Znači, od jamca će se pokušati naplatiti kredit tek onda kada dužnik svojom imovinom i financijskim primanjima ne može namiriti dug prema banci. Sada imamo slučajeve u kojima se prvo tuže jamci, a ne dužnici, što je nezapamćeno i nezamislivo u normalnim državama – ističe Cvjetković. On ističe kako novi zakon neće dovesti do poskupljenja kredita jer će jedina promjena biti procjena imovine onoga koji uzima kredit.
 
– Procjena se plaća od 150 do 500 maraka i to je u biti jedino poskupljenje o kojem možemo govoriti. Zbog toga smatramo kako priča o poskupljenju kredita zbog ovoga zakona nije realna. Također, jasno su precizirani rokovi zastare kredita. Ako se tužba ne podigne u roku od 2 godine od nastanka problema, cijeli predmet ide u zastaru – pojašnjava naš sugovornik. Ako se ovakav zakon usvoji, administrativna zabrana se neće stavljati više na jamca nego samo na korisnika kredita. Također, očekuje se kako će banke morati podizati tužbe nakon tri neplaćene rate zbog kraćih rokova zastare, prenosi Večernjak.
 
Još uvijek se vode pregovori oko konačnog izgleda ovog zakona. Očekuje se kako će on u konačnici biti kompromis između dvije suprotstavljene strane, ali ipak, da će donijeti bolju zaštitu jamcima nego je to slučaj sada. Zakon bi trebao biti usvojen u prvoj polovini 2013. ako ne bude novih turbulencija.(Dnevnik.ba)