Published On: Pet, ožu 15th, 2013

BANJALUKA: Zemlja se »otvorila« nasred livade u Ljubačevu

Jama, dubine 20 metara i promjera tri metra, pojavila se nasred livade u mjesnoj zajednici Ljubačevo, na brdu zvanom Ćulum.
“Od strane Odsjeka za Civilnu zaštitu obaviješteni smo da se tlo urušilo nasred livade i da treba izaći na teren kako bi bilo procijenjeno o čemu se radi te da jama bude označena kako ne bi netko slučajno pao u nju”, priča nam Mirko Vidović, predsjednik Speleološkog društva “Ponir”.
Četiri člana SD “Ponir”, dodaje on, su spremila opremu i izašla na teren da vide o čemu se radi.
“Jedan od članova se spustio u jamu na dubinu od 20 metara, a poslije slijedi blatnjava kosina i suženje. Promjer ulaza u dubinu je tri metra”, kaže Vidović.
Prema njegovim riječima, jama je ograđena trakom kako bi bila uočljiva, jer se nalazi na livadi kojom mještani često prolaze pa postoji realna opasnost da netko upadne u nju.
“Još nismo utvrdili je li to konačna dubina jame, jer je tlo bilo raskvašeno i pokriveno snijegom pa se zbog sigurnosti nismo dugo zadržavali u jami. Kada se vrijeme normalizira planiramo ponovno izaći na teren da detaljnije pregledamo dno i utvrdimo da li se jama tu završava “, pojasnio je Vidović.
Prema njegovim riječima, radi se o karstnom terenu i nerijetko se dešavaju ovakve pojave, jer vremenom dolazi do topljenja karbonatnih stijena i formiranja šupljina u unutrašnjosti zemlje.

 Mještani se čude čudu koje je, kako kažu, nastalo Božjom voljom

“Usljed vlastite težine tla može doći do urušavanja stropa ovakve šupljine, što je ovdje slučaj”, dodao je on.
Mještani se čude čudu što se, kako kažu, zemlja baš tu “otvorila” i smatraju da je to nastalo Božjom voljom.
“Ovo je prvi put da se nešto dogodi ovakvo u našem mjestu. Ljudi kada su čuli da se stvorila jama nasred livade dolazili su, razgledali i čudili se otkud baš kod njih da se ovakvo nešto dogodi”, rekao nam je Radenko Vujasin, predsjednik Vijeća mjesne zajednice Ljubačevo, potvrđujući da su speleolozi odmah obilježili mjesto radi sigurnosti mještana.
Prema njegovim riječima, otvor izgleda kao da je netko isjekao krug zemlje koji je pao u neku veliku dubinu. Rekao je da nije utvrđeno o čemu se konkretno radi te da se rupa još raširila, ali da neće nagađati što je dovelo do ovoga, već će čekati da stručnjaci istraže ovu pojavu.