Published On: Uto, lip 28th, 2016

BANJALUKA SE POTPUNO OKREĆE MOSKVI? Dodikov SNSD i Putinova “Jedinstvene Rusije” potpisali deklaraciju o suradnji

Savez nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ i stranka “Jedinstvena Rusija” potpisali su danas u Moskvi Deklaraciju o međustranačkoj suradnji i zajedničkim aktivnostima Jedinstvene Rusije i stranaka u državama regija.

Deklaraciju su potpisali glavni tajnik SNSD-a Luka Petrović i zamjenik tajnika Glavnog vijeća Jedinstvene Rusije Sergej Željeznjak.

Petrović je istakao da je Republika Srpska upoznata s izjavom Državne Dume Ruske Federacije koja je usvojena 22. lipnja i u vezi je s razmještanjem novih američkih proturaketnih sutava /PRO/ u istočnoj Europi, priopćila je Služba za informiranje SNSD-a.

“Želimo podržati naše kolege u regioji koji su podržali izjavu Državne Dume Ruske Federacije i smatramo da je to logičan korak usmjeren ka pojačavanju mira koji sada postoji na Balkanu”, rekao je Petrović.

On je naglasio da u ovoj situaciji Europski ugovor za kolektivnu sigurnost, koji je predložila vodeća stranka Ruske Federacije, nema alternativu, te da to sigurno nije zbog toga što se nekom sviđa lijepa riječ “neutralnost”.

“Mi smo neutralni, ali smo na strani mira i stoga želimo garancije svog suvereniteta i integriteta. Svjesni smo ozbiljnosti izazova koji prijeti civiliziranom i mirnom razvoju euroazijskog kontinenta, te stoga smatramo da je potrebno formirati i sprovoditi politiku `novog popuštanja međunarodne zategnutosti`”, istakao je Petrović.

Potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković rekao je da su ljudi iz Republike Srpske, koji su preživjeli rat, protivnici naredne faze utrke u naoružanju u jugoistočnoj Europi, te da je čudno da tu činjenicu ne razumiju sve zemlje u regiji.

“Mi podržavamo politiku Rusije na Balkanu zato što vidimo njen strateški i pozitivan pravac. Daytonski sporazum, koliko god se kritizira, za nas i našu regiju predstavlja ostrvo stabilnosti”, istakao je Vidaković u obraćanju.

On je naveo da postoje nejasnoće zašto je Europa bez jugoistočnog dijela iznenada odlučila naoružavati se.

“Želimo znati gdje je taj rub i koliko to sve može da nas dodirne. Smatramo da konsenzus zasnovan na vojnoj neutralnosti predstavlja osnovu mira i stabilnosti na Balkanu”, naglasio je Vidaković.

On je dodao da je, ukoliko ne postoji drugačija alternativa, potrebno prihvatiti novi format zasnovan na tome da neutralne države ne trebaju pružati svoja područja za potrebe vojnih baza, ali smatra da je to važna komponenta integriteta država Jugoistočne Europe, te da to doprinosi miru u regiji./Srna/