Published On: Pet, stu 14th, 2014

Bandiću jamčevina 15 mil. kn i zabrana obnašanja dužnosti

Milanu Bandiću, zagrebačkom gradonačelniku, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jamčevinu od 15 milijuna kuna te mu je odredio mjeru opreza zabrane obnašanja gradonačelničke dužnosti. Prevedeno, to znači da ako odluka suca istrage postane pravomoćna, da će Bandić izaći na slobodu onog trenutka kada uplati jamčevinu te da će u tom slučaju na papiru biti zagrebački gradonačelnik, ali tu dužnost neće smjeti obnašati.

Jamčevine su određene i ostalim osumnjičenicima i kako doznajemo, sve su povećane, pa tako primjerice Branko Mihaljević koji je u prvom navratu nudio 4,5 milijuna kuna u nekretnini, sada će za izlazak na slobodu morati položiti jamstvo od sedam milijuna kuna.

Kao i Bandiću i svim ostalim osumnjičenicima izrečene su mjere opreza zabrane obavljanja poslovnih aktivnosti, što znači da je za sve njih vrijedi što i za Bandića. Drugim riječima, ako ova odluka postane pravomoćna, kad i ako uplate određene im jamčevine, nitko od osmorice osumnjičenika više neće moći obnašati dužnost koju je dosad obnašao.

Inače, kako doznajemo, Bandićeva obrana ponudila je jamčevinu u iznosu od dvadesetak milijuna kuna, a tu se radilo o nekretninama nekih Bandićevih prijatelja koji nisu imenovani. U ranijem rješenju o određivanju istražnog zatvora koje je ukinulo izvanraspravno vijeće, Bandićeva obrana nudila je jamstvo od 5,4 milijuna kuna, a u tom slučaju, radilo se o stanu njegova odvjetnika Krešimira Krsnika. Kako će Bandić prikupiti novac za jamstvo bit će zanimljivo vidjeti s obzirom da njegova obrana tvrdi da on nema novca jer mu je sva imovina blokirana.

Ova odluka znači da Bandić i osmorica osumnjičenika u aferi Agram do daljnjeg ostaju u istražnom zatvoru jer stranke u postupku na ovu odluku suca istrage imaju pravo žalbe. Taj im rok počinje teći od trenutka kad prime rješenje suca istrage, a nakon što budu zaprimljene žalbe strana u postupku, ponovno će se sastati izvanraspravno vijeće koje će o njima odlučivati.

To znači da će proći još barem tjedan dana dok se žalbe ne riješe i izvanraspravno vijeće sastane, a u slučaju da izvanraspravno vijeće potvrdi ovu odluku, Bandić i ostali mogli bi izaći na slobodueventualno eventualno krajem idućeg tjedna. Postane li odluka pravomoćna prije nego što izađu iz Remetinca, sudu moraju priložiti potvrdu o uplaćenim jamstvima. U slučaju jamstva nekretninom, sud mora upisati hipoteku nad tom nekretninom odnosno nekretninama.

Što se tiče ostalih osumnjičenika, osim Slobodana Ljubičića,koji je već ranije podnio ostavku na mjesto predsjednika Holdinga, ostavku jw podnio i Ivan Tolić, direktor ZET-a, navodi Večernji list.